2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Putyin napi előrejelzések készítésére utasította a kormányt a járvány terjedéséről

MTI

2020. április 18., szombat 18:37

Napi előrejelzések készítésére utasította a kormányt szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök az új típusú koronavírus-járvány terjedéséről, miközben az országban az elmúlt 24 órában csaknem ötezer új fertőzést diagnosztizáltak, ami rekordnak számít.

Oroszországból kezdetben viszonylag kevés megbetegedésről érkezett jelentés, áprilisban azonban meredeken emelkedni kezdett az esetek száma.

A hivatalos adatok szerint eddig összesen 36 793 fertőzöttet és 313 halottat regisztráltak, péntek óta egy nap alatt 4785-öt, illetve 40-et.

Putyin ezért a Kreml weboldalán közzétett rendelet értelmében arra utasította a kormányt, hogy biztosítson naponta rövid távú prognózist a járvány terjedéséről.

A vírus epicentrumának a 12,7 milliós Moszkva számít, itt regisztrálták az esetek több mint felét.

Szergej Szobjanyin főpolgármester ugyanakkor arról számolt be, hogy kezdenek megmutatkozni a március 30-tól fokozatosan bevezetett korlátozások eredményei. Mint közölte, ennek ellenére még nem jött el a lazítás ideje, az eredetileg most vasárnapig elrendelt intézkedések hatályát ezért a főváros május 1-ig kiterjesztette.

"A terjedés üteme nő, de nem exponenciálisan, és messze nem a legrosszabb forgatókönyvben felvázolt sebességgel" - hangsúlyozta.

"Ez egy kezdeti szerény, azonban rendkívül fontos sikernek számít" - fogalmazott.

 

MTI