2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Putyin és Erdogan egyetért Jeruzsálem kérdésében

Hír TV

2017. december 12., kedd 12:25, frissítve: kedd 12:53

A két vezető ankarai találkozójuk után elmondta: az, hogy az amerikaiak Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerték el, csak növeli a feszültséget a Közel-Keleten. Közben a német kancellár elítélte, hogy a hétvégén izraeli zászlókat égettek az Izrael- és Amerika-ellenes tüntetéseken.

Lassan egy hete tartanak a halálos áldozatokat is követelő összecsapások az izraeli hatóságokkal a palesztin területeken. Az amerikai elnök döntése ellen tiltakoznak, amellyel Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. A város keleti, jelenleg megszállt részét a palesztinok leendő országuk fővárosának tartják.

Elítéli az amerikai álláspontot az orosz és a török elnök is – derült ki kettejük ankarai találkozójuk után. Vlagyimir Putyin szerint Donald Trump lépése nem a béketeremtést szolgálja.

„Szeretnék rámutatni, hogy Oroszország és Törökország úgy tekint arra, hogy az USA elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és átköltözteti a nagykövetségét ebbe a városba, hogy az nem segít megoldani a közel-keleti helyzetet, épp ellenkezőleg: destabilizálja a régiót, amelyet már eddig is bonyolult konfliktusok terheltek. Az izraeli–palesztin békefolyamattal kapcsolatban alapvetően minden reményt eltöröl” – fogalmazott az orosz államfő. Jeruzsálem kérdését a zsidó államnak és a palesztinoknak közvetlen kapcsolatfelvétel útján kellene megoldaniuk – ismételte meg a nemzetközi közösség álláspontját Putyin.

A török elnök szerint a zsidó állam olajat önt a tűzre azzal, hogy az izraeli harci gépek a Gázai övezetet támadták, válaszul a palesztinok rakétatámadásaira.

„Az Iszlám Együttműködés Szervezetének elnökeként rendkívüli csúcstalálkozóra hívjuk a vezetőket Isztambulban, remélem, erős üzenetet fogalmazunk meg. Ugyanezt a magatartást láttam Putyin úrban is Jeruzsálemmel kapcsolatban” – jelentette ki Erdogan.

Jeruzsálem ügye miatt tiltakoztak a libanoni fővárosban is.

„Jeruzsálem minden muszlimé és keresztényé. A zsidók betolakodók és megszállók” – mondja az egyik résztvevő.

Az Isten Pártja (Hezbollah) libanoni síita szervezetet vezetője felszólította híveit és minden térségbeli szövetségesét, álljanak a palesztinok ügye mellé, vezessenek be egységes stratégiát az Izraellel való szembeszállás megszervezésében.

„Ma az ellenállás tengelye, beleértve a Hezbollahot, megint visszatér a legfontosabb ügyéhez, és minden idejét Jeruzsálemnek, Palesztinának, a palesztin népnek és a palesztin ellenállás pártjainak szánja” – mondta el a szervezet vezetője.

A radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) péntektől újabb felkelést, intifádát hirdetett. Segítséget ígért a palesztinoknak az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleteiért felelős parancsnoka is.

Tüntetés Berlinben

A hétvégén a berlini amerikai nagykövetségnél, a német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu előtt Izrael- és Egyesült Államok-ellenes tüntetéseket tartottak, még izraeli zászlót is égettek. A kancellár elítélte a történteket.

„Pénteken komoly zavargásokat láttunk, izraeli zászlókat és a Dávid-csillagokat égettek. A CDU vezetése elítéli ezeket az erőszakos törvénysértéseket. Elítéljünk az antiszemitizmus és az idegengyűlölet minden formáját. Semmilyen nézeteltérés, még a Jeruzsálem státusa körüli vita sem igazolhatja az ilyen tetteket. A kormánynak minden erejével harcolnia kell az ilyen tettek ellen” – fogalmazott Angela Merkel.

A német rendőrség tizenkét ember ellen feljelentést tett, és tíz embert előállított.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!