2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Putyin: Az Oroszország elleni szankciók az EU-nak is kárt okoznak

Hír TV

2018. június 5., kedd 19:16, frissítve: kedd 19:50

Az Oroszország elleni szankciók feloldása Európának is érdeke lenne – hangoztatta Vlagyimir Putyin Bécsben, miután az osztrák államfővel és a miniszterelnökkel találkozott. Az orosz elnök szerint a büntetőintézkedések az EU-nak is kárt okoznak, ezért időszerű a feloldásuk. Ausztria a következő félévben az EU soros elnöke lesz, Putyin ezért reménykedik a szankciók feloldásában.

A hofburgi elnöki hivatalban, katonai tiszteletadással fogadta az osztrák államfő Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök nagy reményekkel érkezett. Ausztria azon kevés európai ország közé tartozik, ahonnan nem utasítottak ki orosz diplomatát a brit kémmérgezés után, Putyin pártja, az Egyesült Oroszország pedig jó viszonyt ápol az osztrák kormány kisebbik tagjával, a Szabadságpárttal. Az év második felében Ausztria lesz az EU soros elnöke, ezért az orosz elnök azt reméli, lehet esély az Oroszország elleni európai szankciók feloldására.

„Az európai büntető és protekcionista intézkedések mindkét fél számára károsak, ezért mindenki érdekelt a szankciók felfüggesztésében” – mondta Putyin, hozzátéve: Oroszországot egyébként se tudták térdre kényszeríteni a nyugati büntetőintézkedések.

Az orosz elnököt fogadó osztrák államfő szerint Ausztria ezután is azt teszi orosz ügyekben, ami az európai uniós álláspont.

Később a kancellár, Sebastian Kurz már arról beszélt, hogy pragmatikus viszonyra van szükség az oroszokkal. Oroszországgal szemben a kelet-ukrajnai háború és a Krím félsziget annektálása miatt hoztak szankciókat, az osztrák kancellár szerint ezért az ukrán helyzetet kell rendezni.

„Reményünket fejeztük ki, hogy egy intenzív párbeszéd kezdődik Oroszország és az Európai Unió között. Ebben sort keríthetünk a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére is, a minszki megállapodás betartását felülvizsgálatára, hogy lépésről lépésre le lehessen építeni azokat az okokat, amelyek az Oroszország elleni szankciókhoz vezettek” – mondta Sebastian Kurz.

Osztrák és orosz miniszterek különböző nyilatkozatokat is aláírtak – a többi közt adóügyi, gazdasági és turisztikai együttműködésről, de memorandum készült arról is, hogy az osztrákok tovább vásárolják a gázt a Gazpromtól, ami egyébként idén már 50 éve szállít Ausztriának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!