2022. 11. 26. Szombat Virág napja
Jelenleg a TV-ben:

2x2 néha öt

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

Putyin: a legfelsőbb szinten van szükség közvetlen orosz-török párbeszédre az idlíbi helyzet miatt

A legfelső szinten van szükség párbeszédre Oroszország és Törökország között a szíriai Idlíb tartománybeli helyzet kiéleződése miatt - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön a Kremlben fogadta török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant.

  • Putyin: a legfelsőbb szinten van szükség közvetlen orosz-török párbeszédre az idlíbi helyzet miatt

Putyin reményét fejezte ki, hogy az idlíbi helyzet nem rombolja le Moszkva és Ankara viszonyát, amelyet mindkét fél fontosnak tart. Az orosz elnök együttérzéséről biztosította vendégét a február 27-én Idlíbben életüket vesztett török katonák halála miatt, és azt hangoztatta, hogy a szíriai kormányhadseregnek nem volt tudomása a hollétükről.

Erdogan azt mondta, bízik benne, hogy az egész térség számára fontos moszkvai megbeszélés hozzájárul a feszültség enyhítéséhez Idlíbben. Szavai szerint a török-orosz kapcsolatok a csúcsra értek. A legfontosabb közös feladatnak nevezte a viszony további erősítését. Utalt rá, hogy a mostani kétoldalú csúcstalálkozónak Törökországban kellett létrejönnie, de az orosz alkotmánymódosítási folyamat miatt elfogadta a Moszkvába szóló meghívást.

A találkozót megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az mondta, hogy a felek a várakozások szerint megpróbálnak egységes értelmezésre jutni a válság okaival és következményeivel, valamint azzal kapcsolatban, hogy milyen közös lépésekre van szükség a válság megszüntetésére. Korábban Peszkov értésre adta, hogy Moszkva korábbi álláspontja változatlan maradt.

Oroszország szerint az idlíbi helyzetet a Putyin és Erdogan részvételével Szocsiban tartott tárgyalások eredményeként 2018. szeptember 17-én aláírt orosz-török memorandum alapján kell rendezni. Ennek értelmében Idlíbben 2018. október 15-ig létre kellett volna hozni egy 15-20 kilométer széles demilitarizált övezetet, Ankarának pedig el kellett volna különítenie az ENSZ által hivatalosan terroristaként nyilvántartott csoportokat a kormányellenes erőktől, és szavatolnia kellett volna a nehézfegyverek visszavonását. Moszkva az elmúlt napokban többször is hibáztatta Törökországot azt állítva, hogy nem teljesítette vállalásait.

Idlíb a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők utolsó bástyája, korábban ide szállították át családostól azokat a fegyvereseket, akik a Szíria más területein elszenvedett katonai vereség ellenére sem voltak hajlandóak tárgyalásokba bocsátkozni a damaszkuszi kormánnyal. A tartományt több dzsihadista szervezet, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek mondott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Februárban a szíriai kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok többtucatnyi török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!