2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Putyin a kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a hatóságokat

MTI

2020. április 10., péntek 11:40

Miközben ismét rekordmértékben, csaknem 1800 fővel nőtt a bizonyított új koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban, Vlagyimir Putyin elnök pénteken a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások szigorúbb betartatására utasította a belügyminisztériumot és a nemzeti gárdát.

 A Kreml honlapján közzétett rendelet értelmében a hatóságoknak pótlólagos intézkedéseket kell tenniük a jogrend és a közbiztonság szavatolása érdekében a vírus terjedése elleni harcban részt vállaló intézményekben és a velük szomszédos területeken. Az utasítás végrehajtásáról április 15-én jelentést kell tenniük, majd naponta kell beszámolniuk a helyzetről.

A járvány Oroszország 85 régiójából péntekre immár 82-őt ért el. A gyógyultak száma 97-tel 795-re, a halottaké pedig 18-cal 94-re nőtt.

Egy nap alatt 1786 fővel, 11 917-re emelkedett a bizonyított a koronavírus-fertőzések száma. Ez 17,6 százalékos növekedést jelent. A fővárosban 7822 (közülük mintegy 3 ezren otthoni ellátásban részesülnek), Moszkva megyében 930, Szentpéterváron pedig 408 esetet tartanak számon. Moszkvában az új páciensek 43 százaléka 18 és 45, 36,5 százaléka 46 és 65 év közötti. A 65 évnél idősebbek aránya 3,5, a gyerekeké pedig 5,5 százalék.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester péntek este bejelentette, hogy a fertőzés elleni küzdelem érdekében hétfőtől kezdve fokozatosan bejelentéskötelessé teszi a kijárást a több mint 12 milliós fővárosban. Először a munkába járáshoz, aztán az egyéb célú utazáshoz, végül pedig - szükség esetén - a kerületen belüli mozgáshoz lesz majd szükség engedélyre.

A városi hatóságok fenntartják maguknak a jogot, hogy ellenőrizzék, valós indoka van-e az engedélyigényléseknek. Korábbi tájékoztatás szerint a kijárás szándékot a polgármesteri hivatal honlapján kell bejelenteni, ahonnan QR-kód érkezik majd.

A polgármester a járványhelyzet miatt április 13. és 19. közötti időszakra gyakorlatilag minden cég és szervezet tevékenységét felfüggesztette, az állami és az egészségügyi szervek, az élelmiszer- és gyógyszeripari üzemek, az egyéni védőeszközöket gyártó cégek, valamint a védelmi, az űr- és az atomipari vállalatok, továbbá a létfontosságú infrastruktúra kivételével. Az élelmiszerüzletek és a ma is működő kiskereskedelmi boltok továbbra is nyitva lesznek.

Szobjanyin közölte, hogy a fővárosban hétfő óta romlik a járványhelyzet, és egyre több a súlyos beteg. Amíg korábban naponta mintegy 500 új beteget kellett fogadniuk a kórházaknak, addig ma már 1300-at, többségüket még azt megelőzően, hogy a laboratóriumi vizsgálat beigazolja náluk a koronavírus-fertőzést.

A fővárost övező Moszkva megyében a jövő héttől szintén a helyi önkormányzat oldalán történő regisztráláshoz kötik a kijárást.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy az orosz egészségügyi rendszer egyéni védelmi eszközökben és lélegeztető gépekben is hiányt szenved. Beszámolója szerint az országban most 94 500 koronavírusos beteg ápolására alkalmas ággyal bővítik a kapacitást, és van lehetőség a további növelésre is. Ezen fekvőhelyek legkevesebb 30 százalékát lélegeztető készülékkel, 70 százalékát pedig oxigénadagolóval kell ellátni.

Az orosz ortodox egyház pénteken azt tanácsolta a hívőknek, hogy a közelgő, a keleti rítus szerinti nagyhét alatt otthon imádkozzanak.

MTI

x
Rendkívüli hír