2019. május 24.,
péntek, Eszter, Eliza napja

Pusztító áradások

2019. május 15., szerda 13:06

Súlyos árvizeket okozott a heves esőzés Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában. Utóbbi államban több településen megszűnt az áramszolgáltatás valamint bezárták az iskolákat és az óvodákat is. A medrükből kilépő folyók már több száz házat elöntöttek. A Nyugat-Balkánt legutóbb öt éve sújtották pusztító áradások.

Még éjjel is pakolták a homokkal teli zsákokat a horvátországi Karlovacon. A város 4 folyó találkozásánál fekszik. A településen több százan dolgoznak szinte megállás nélkül.

Arra számítunk, hogy a következő órákban fog a Kupa, a Korana a Mrenica és a Dobra folyó tetőzni. A városközpont egy fejlett árvízvédelmi rendszerrel van ellátva, amely kellő védelmet nyújt. Azonban a távolabbi külvárosi területek elöntheti a víz, mert azok a részek nem rendelkeznek kellő védelemmel - magyarázta a városi vízügyi társaság vezetője, Biljana Zeljeznjak.

A folyók a vasárnap óta tartó heves esőzések miatt léptek ki a medrükből. Nemcsak Horvátországban okoznak súlyos problémákat az áradások. Bosznia Hercegovinában, a Szarajevótól mintegy 100 kilométerre található Vrela településen is hasonló a helyzet.

59 éves vagyok. Amióta élek azóta nem volt ilyen magas a folyó vízállása. A házakat is elöntötte az ár - mondta egy helybéli férfi.

Eddig házak százai kerültek víz alá. Az áradások földcsuszamlásokat idéztek elő, emiatt több utat is le kellett zárni.

Miden olyan hirtelen történt. Pár perc alatt mindent elöntött a víz - nyilatkozta egy bosnyák nő.

Több településen akadozik az áram- és vízellátás. Sok helyen zárva vannak az óvodák és az iskolák is. A meteorológusok szerint péntekig biztosan marad az esős idő, ezért árvízveszélyt hirdettek. A Nyugat-Balkánt legutóbb öt évvel ezelőtt sújtották hatalmas áradások. Akkor több mint 60-an vesztették életüket és több mint százezer embernek kellett elhagynia otthonát.