2022. 12. 04. Vasárnap Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Zöldövezet 03:40

Külföld

Pozsonyban tárgyalt Novák Katalin magyar államfő

– Arra kértem Zuzana Caputova elnök asszonyt, tegyen meg mindent, hogy a szlovákiai magyarok is kettős állampolgárok lehessenek. Ő egyetértett velem abban, hogy ez a kérdés egyelőre nem rendezett – írta a Facebook-oldalán Novák Katalin magyar államfő a Pozsonyban tartott kétoldalú találkozóját követően.

  • Pozsonyban tárgyalt Novák Katalin magyar államfő

Novák Katalin a kisebbségek helyzetére kitérve emlékeztetett arra, hogy a nemrég elvégzett szlovákiai népszámlálás adatai szerint csaknem félmilliós magyarság él az országban, jogaik érvényesülése pedig kiemelten fontos Magyarországnak. A környező országok közül Szlovákiában asszimilálódott leginkább a magyarság – mutatott rá a magyar köztársasági elnök.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy szlovák kollégájával a szomszédban dúló orosz–ukrán háborúról is hosszasan beszéltek, kiemelve, hogy a magyar álláspont az első perctől határozott: – Elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna elleni támadását és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – fogalmazott, majd hozzáfűzte, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók terén eddig sikerült elfogadható kompromisszumokat elérni, például az olajembargó alól mind Szlovákia, mind Magyarország kivételt élvezhet. Ám újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy eddig úgy tűnik a szankciók nem érték el a kívánt hatásukat.

Magyarország csak olyan szankciókat tud elfogadni, amelyek nagyobb fájdalmat jelentenek az orosz agresszornak, mint a magyar vagy az európai embereknek. Őszintén meg kell vizsgálni, hogy az eddigi szankciók betöltötték-e a funkciójukat

– fogalmazott, majd az eddigi és még tervezett szankciók hatásainak az áttekintését sürgette.

A magyar államfő elismerte, hogy Szlovákia és Magyarország az Oroszországgal szembeni európai uniós lépésekben nem képviselnek közös álláspontot, ugyanakkor hozzátette, hogy mindkét ország érdeke és kiemelt célkitűzése a béke megteremtése, noha a kilátások jelenleg nem ebbe az irányba mutatnak – fűzte hozzá.

A felek megállapodtak abban is, hogy mindkét ország továbbra is kiemelt szerepet vállal az ukrajnai menekültek befogadásában.

Tudjuk, hogy ez közös kötelességünk

– írta Novák Katalin államfő a Facebook-oldalán.

A magyar köztársasági elnök kitért az illegális migráció problémájára is, hangsúlyozva: – Közös érdek, hogy a schengeni övezeten belüli határokat soha ne kelljen visszaállítani, így a külső schengeni határok védelmének megerősítése is elengedhetetlen – húzta alá.

Hétfőn Budapesten a magyar és a szerb elnök, valamint az osztrák kancellár hármas találkozóján is kiemelt téma lesz az illegális migráció elleni fellépés. Novák Katalin a magyar-szerb határ védelmét megfelelőnek ítélte, problémának nevezte ugyanakkor az oda érkező illegális bevándorlók nagy számát.

Az államfő  hangsúlyozta a Visegrádi Négyek együttműködésének fontosságát is, mint mondta – Ennek nincs alternatívája és ez ad nekünk lehetőséget arra, hogy közös értékeinket a legjobban érvényesíthessük az Európai Unión belül – fogalmazott.

A Magyarországnak jogosan járó EU-s források odaítélése kapcsán a magyar államfő szlovák kollégája támogatását kérte.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Transzatlanti kereskedelmi háború?

Globál: Transzatlanti kereskedelmi háború?

Háborús nyerészkedéssel vádolják az Egyesült Államokat az Atlanti óceán innenső partján. Amerika nemcsak a négyszeres áron szállított cseppfolyósított gáz, de a megugrott fegyvereladások miatt is sokat profitál a háborúból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!