2020. augusztus 9.,
vasárnap, Emőd napja

Poroltó és narvál agyar - ezekkel az eszközökkel fegyverezték le a késes merénylőt Londonban

Hír TV

2019. december 1., vasárnap 10:12

Poroltóval és egy kétméteres narvál agyarral sikerült lefegyverezni a londoni késelőt. A bátor járókelőknek köszönhetően nem történt nagyobb tragédia. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy egyik harcosa volt a londoni késes támadó, aki két embert megölt és többeket megsebesített pénteken.

A komolyabb tragédiát a bátor járókelők akadályozták meg, akik földre teperték a férfit. Egyikük egy poroltóval zavarta a támadót, míg másikuk - egy, a környéken dolgozó lengyel szakács - egy csaknem kétméteres narválagyarral rontott neki a merénylőnek. A nem mindennapi eszköz egy halétterem falát díszítette. Egyes jelentések szerint a bátor szakács meg is sebesült, de ezután is folytatta a küzdelmet. A brit napilapok írnak egy 24 éves idegenvezetőről is, aki kicsavarta az egyik kést a merénylő kezéből, míg a felvételeken megjelenik egy másik férfi, aki - miután már a rendőrök megérkeztek - egy késsel a kezében látható a London-hídon.

Az embereket meglepte, hogy az addigra már fegyvertelennek tűnő támadót az egyik rendőr rendkívüli határozottsággal a helyszínen agyonlőtte. A mobiltelefonos felvételeken azonban jól hallható, amikor a rendőrök azt kezdik kiabálni, hogy bomba van nála.

A támadóra ugyanis egy álrobbanóöv volt erősítve, amely igazinak tűnt, azonban később kiderült, hogy nem volt robbanóanyaggal megtöltve. Ezt azonban a helyszínen a rendőrök nem tudhatták.

A pakisztáni származású, de brit állampolgárságú 28 éves Usman Khan nem volt ismeretlen a hatóságok számára. Még 2012-ben ítélték el nyolc társaival együtt terrorizmusért 16 évre, mert fel akarta robbantani a londoni tőzsdét, és dzsihadista kiképzőtábort akart alapítani Ázsiában. Alig egy éve azonban feltételesen szabadlábra került, elektronikus azonosítót kellett hordania. Khan részt vett egy rehabilitációs programban, amelynek célja, hogy segítse az egykori rabok társadalmi visszailleszkedését.

A BBC brit közszolgálati televízió szombaton leadott egy 2018-as riportot, amelyen a 28 éves támadó, Usman Khan bizonygatja, hogy ő nem követett el semmit, amiért börtönbe kellett volna mennie.

A London-hídhoz közeli egyik épületben éppen egy büntetőjogi rendezvény zajlott, a támadó lett volna az egyik előadó. A börtönbeli rehabilitációs programokról szerzett tapasztalatairól számolt volna be.

Khan saját rehabilitációs programjának egyik koordinátorát, Jack Merrittet szúrta halálra az utcán.

Hír TV