2022. 12. 05. Hétfő Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:25

Külföld

Pompeo: Az európaiak "a kisujjukat sem mozdítják" az iráni fegyverkereskedelem megakadályozására

Az európaiak "a kisujjukat sem mozdítják" az iráni fegyverkereskedelem megakadályozására - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

  • Pompeo: Az európaiak

Az amerikai diplomácia irányítója arra reagált, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának többségi álláspontja mellett a brit, a francia és a német külügyminiszter, valamint Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is közleményben utasította el, hogy az Egyesült Államok visszaállítja az ENSZ-szankciókat Iránnal szemben. Az amerikai kormány szombaton jelentette be, hogy visszaállított minden ENSZ-szankciót Irán ellen.

"Sok minden történne, ha nem állítottuk volna vissza az ENSZ Biztonsága Tanácsa szankcióit" - jelentette ki Pompeo. Kifejtette, hogy e büntető intézkedések visszaállítása nélkül Teherán "fegyvereket, páncélozott járműveket, légvédelmi rendszereket vásárolt volna. Hozzáfűzte: e vásárlásokra "heteken belül" sor került volna. "És az európaiak nem csatlakoztak hozzánk ebben a kérdésben" - szögezte le a miniszter. Konkrétumok említése nélkül közölte, hogy több európai politikus "magánúton" támogatásáról biztosította Washingtont.

"Tudják, hogy igazunk van" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az európaiak "fel sem emelték az ujjukat".

Mike Pompeo bírálta az európai döntés esetleges következményeit, és példaként Libanont hozta fel.

"Mindenki azt akarja, hogy Libanonban jobban menjenek a dolgok. De azok a fegyverek, amelyeket Irán elad majd, a Hezbollah kezében végzik, és ezzel tragikusan rosszabbá válik a libanoniak élete" - hangoztatta. Utalva Emmanuel Macron francia államfőre, aki aktív diplomáciát folytat Libanonnal kapcsolatban, leszögezte: "Macron kezdeményezése ellenére sem csatlakoztak az európaiak hozzánk, hogy véget vethessünk az iráni fegyverkereskedelemnek".

Vasárnap délelőtt Mike Pompeo egy texasi templomban szólva, politikai változásokat szorgalmazott Iránban.

"Imádkozunk az iráni népért, hogy olyan kormánya legyen, amelyet megérdemel, amely tiszteletben tartja az iráni életeket" - mondta.

A külügyminiszter 30 nappal ezelőtt jelentette be, hogy Washington újra bevezetné Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása az Iránnal 2015-ben megkötött atomalkuban szerepel. Az amerikai kormány álláspontja szerint ugyanis Teherán megszegte a megállapodásban vállalt kötelezettségeit. Washington el is indította a szankciók visszaállítását célzó mechanizmust, és ennek értelmében szombat este bejelentette, hogy - mivel a Biztonsági Tanács nem hosszabbította meg az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargót -, újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Financial Times: Zelenszkij az év embere

Volodimir Zelenszkij lett az Év Embere a Financial Timesnál. Ukrajna elnöke a brit üzleti lap szerint azzal érdemelte ki a címet, hogy az orosz agresszió elleni bátorság és kitartás, valamint a liberális demokrácia zászlóvivőjévé vált.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!