2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Politikai megoldást keresnek az emlékhely átalakítására

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kezdeményezésére politikai egyeztetésre került sor kedden Bukarestben az úzvölgyi katonatemető illetéktelen átalakítása ügyében Calin Popescu Tariceanuval, a kisebbik kormánypárt elnökével, és a képviselőház védelmi bizottságába hívták meg magyarázatot adni Gabriel-Beniamin Les védelmi minisztert.

  • Politikai megoldást keresnek az emlékhely átalakítására

Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek és Calin Popescu Tariceanunak, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökének a megbeszéléséről a Mediafax hírügynökség számolt be. A megbeszélésnek azért van jelentősége, mert a temetőben Dormánfalva (Darmanesti) polgármesteri hivatala alakíttatta ki a román katonák parcelláját, és a kisvárosnak mind a polgármesterét, mind az alpolgármesterét az ALDE színeiben választották meg, és a 17 tagú önkormányzati testületben a liberális pártnak nyolc képviselője van.

Az egyeztetés után Kelemen Hunor a Mediafaxnak elmondta: arról tájékoztatta Calin Popescu Tariceanut, hogy Dormánfalva önkormányzata engedély nélkül "bement a szomszéd udvarába építkezni", és Csíkszentmárton község területén alakította át az első világháborús temetőt. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett: a munkálatok leállítását kérte minden illetékes személytől.

Calin Popescu Tariceanu, aki a szenátus elnöki tisztségét is betölti, kijelentette: meg lehet találni a megfelelő megoldást a kialakult helyzetre de ehhez diplomáciai érzékre és megértésre van szükség.

"Azt hiszem a problémát gyorsan és civilizáltan meg lehet oldani, figyelve a helyi érzékenységekre, és arra, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkinek meg kell adni a tisztességet, aki az életét adta az első vagy a második világháborúban" - idézte a Mediafax a pártelnököt.

Az RMDSZ arról számolt be keddi hírlevelében, hogy Apjok Norbert képviselő kezdeményezésére a képviselőház védelmi bizottsága is megvizsgálta az úzvölgyi katonatemető ügyét hétfő délutáni ülésén. A bizottság a rendelkezésére álló dokumentumok alapján megvizsgálta az úzvölgyi temetőben végzett átalakítások jogosultságát, és egyöntetű szavazással úgy döntött, hogy további információkért berendeli meghallgatásra a védelmi minisztert.

Az erdélyi magyar sajtót és közvéleményt napok óta élénken foglalkoztatja, hogy a Kárpátokon túl fekvő Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata önkényesen létrehozta az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák-magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Dormánfalva önkormányzata május 17-re hirdette meg a román katonák emlékhelyének az ünnepélyes felavatását.

A két éve teljesen elnéptelenedett Úzvölgye település a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, a település területét azonban nemrég a 25 kilométerre fekvő Dormánfalva telekkönyveztette.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!