2021. május 7.,
péntek, Gizella napja

Pokoli napok várnak a csehekre

2021. február 26., péntek 12:18

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint fokozniuk kell a szigorításokat, mert különben összeomlik az egészségügyi ellátás az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt. Lakosságarányosan Csehországban a legrosszabb a helyzet az egész unióban. Az új korlátozások értelmében az élelmiszerboltokon, drogériákon és gyógyszertárakon kívül bezárnák az iskolákat és az üzleteket is.

A cseh kórházakban a legfrissebb adatok szerint 7000 koronavírusos beteget kezelnek, közülük több mint 1400-nak súlyos az állapota. Az egészségügyi intézmények heteken belül megtelhetnek, mivel az intenzív osztályokon már csak nagyjából minden tizedik ágy szabad.

Az egészségügyi miniszter maga is elismerte, hogy a kórházak teljesítőképességük határán mozognak és ha tovább romlik a helyzet, akkor rövid időn belül összeomolhat az ellátás.

A kórházak többsége a sürgős esetek kezelésén kívül gyakorlatilag már minden más ellátást leállított. A legfőbb problémát azonban az jelenti, hogy az egészségügyi személyzet fizikálisan és mentálisan is teljesen le van terhelve.

A napi új esetek száma ismét az egekbe szökött. A héten szinte minden nap 15 ezer felett volt ez a szám. A visegrádi államban már átlépte az 1 millió 200 ezret a regisztrált fertőzöttek száma.

HírTV