2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Pokolgép robbant Kabul külföldiek lakta negyedének közelében

Hír TV

2019. szeptember 3., kedd 08:05

Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn este az afgán főváros külföldiek lakta negyedének közelében, a merényletben, amelynek elkövetőjeként a tálib lázadók jelentkeztek. A legfrissebb, keddi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 119-en sebesültek meg a támadásban.

Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő szerint a terrortámadás célpontja a Green Village nevű városrész volt, ahol nemzetközi, illetve segélyszervezetek képviseletei mellett külföldieknek fenntartott vendégházak találhatóak. A térséget hatalmas robbanás rázta meg, amelyet egy kisebb követett.

Zabiulla Mudzsáhid tálib szóvivő kijelentette, hogy támadásuk a külföldi erők ellen irányult. Mint mondta, egy merénylő robbantotta fel autóba rejtett pokolgépét, majd fegyvereseik több irányból megrohamozták a Kabul keleti részén található területet.

A kabuli kormány belügyi szóvivője ugyanakkor cáfolta az összecsapásokról szóló közlést, s hozzátette, hogy a második robbanás egy lángra lobbant benzinkút miatt történt.

A közösségi médiában megjelent felvételeken lángokat és az éjszakai égbolton terjengő füstfelhőt lehetett látni.

A merénylet éppen aznap történt, amikor Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja ismertette az amerikai-tálib megállapodás tervezetének részleteit az afgán vezetőkkel. A nap folyamán egy interjúban Khalilzad pedig éppen arról beszélt, hogy mintegy ötezer amerikai katonát vonnának ki Afganisztánból, amennyiben az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz.

A robbanás az afgán állami televízióban közvetített interjú utolsó öt percében történt.

Emelkedett az áldozatok száma

Emelkedett a kabuli pokolgépes merénylet áldozatainak száma: a legfrissebb, keddi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 119-en sebesültek meg a támadásban. Az első hírek 5 halottról szóltak.

A halálos áldozatok között van az öt elkövető is, velük a biztonsági erők végeztek - közölte Naszrat Rahimi afgán belügyi szóvivő.

MTI

x
Rendkívüli hír