2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Pokolgép robbant egy luxusszállodánál

MTI

2021. április 22., csütörtök 06:26

Legalább négy ember meghalt, amikor szerdán egy autóba rejtett pokolgép robbant egy luxusszálloda parkolójában a pakisztáni Kvettában - közölte a rendőrség.

A detonációt követően a Serena Hotel előtt parkoló több autó kigyulladt - számolt be egy helyi rendőr.

A pakisztáni tálibok terrorszervezete, a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért.

A TTP szoros kapcsolatokat ápol az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, a múltban főképpen kínai állampolgárokat vett célba, rabolt el és ölt meg Pakisztánban.

Egy helyi orvos, Alam Hán elmondta, hogy a robbanásban megsérült legalább 12 ember, őket a város kórházába szállították. Néhányuk állapota válságos, ami azt jelenti, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet.

A robbanószerkezetet egy autóban helyezték el, amelyet a külföldiek, politikusok és hivatalnokok által látogatott szálloda előtt állították le egy parkolóban - számolt be Azhar Akram, Kvetta rendőrfőnök-helyettese.

Sejk Rasíd Ahmed belügyminiszter elmondta, hogy egy kínai delegáció volt a célpont, amelyet az ország iszlámábádi nagykövete vezetett. A küldöttség tagjai azonban a robbantás idején nem tartózkodtak a szállodában.

A TTP 2014-ig, éveken át az afgán határon lévő fellegvárában rejtegette az egykor a kínai Hszincsiang tartományban tevékenykedő Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) fegyvereseit.

Beludzsisztán Pakisztán legnagyobb, de legveszélyesebb tartománya. Afganisztánnal és Iránnal is határos, és rendszeres célpontja iszlamista fegyveresek, szektás csoportok támadásainak.

MTI