2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Csinibaba 11:05

Külföld

Pellegrini megválasztása a felvidéki magyaroknak is előnyös + videó

Véget ért a szombati szlovák elnökválasztás második fordulója, melyből a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség által támogatott Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke, került ki győztesként. A politikushoz sorra érkeznek a gratulációk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter örömmel fogadta a szlovák választópolgárok döntését, és Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is úgy látja, jó döntés volt Pellegrini támogatása.

  • Pellegrini megválasztása a felvidéki magyaroknak is előnyös + videó

„Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!” – írta Facebook-oldalára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, tudatva, Peter Pellegrinit, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökét választották meg Szlovákia következő elnökévé.

Északi szomszédunknál szombaton tartották meg az elnökválasztás második fordulóját, a választók egészen este tíz óráig adhatták le voksaikat Peter Pellegrinire, vagy a vele szemben induló Ivan Korcok korábbi külügyminiszterre. A szlovák statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint Pellegrini a voksok 53,12 százalékát megszerezve megnyerte az államfői pozíciót. A választási részvétel 60,19 százalékos volt, ami a második legmagasabbnak számít a szlovákiai elnökválasztás történetében. Szintén rendkívülinek számít, hogy mindkét jelöltre több, mint egymillióan szavaztak.

Pellegrini több, mint 1,4 millió voksot kapott, Korcokra pedig mintegy 1,2 millióan szavaztak.

Pellegrini megválasztása a felvidéki magyaroknak is előnyös. Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség párt elnöke a Körkép.sk hírportálnak elmondta, 

ez a választás is megmutatta, hogy a közösségünkben van erő, a jó oldala tud állni, és bízom benne, hogy az elkövetkező időszak is bizonyítani fogja, hogy ez egy jó döntés volt.

Az MTI felidézte, az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korcok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Magyar Nemzet

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!