2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Példátlanul sok fegyenc kapott kegyelmet

Megkezdődött az amnesztia végrehajtása, amelyet a távozó cseh elnök jelentett be újévi beszédében. A cseh függetlenség 20. évfordulója alkalmából Vaclav Klaus hétezer embernek kegyelmezett meg. Csehország és Szlovákia 1993. január 1-jén vált külön. Ebből az alkalomból a szlovák államfő is amnesztiát hirdetett, Szlovákiában azonban csak 753 elítélt szabadulhatott.

Az újévi elnöki beszédben bejelentett amnesztia hétezer embert, vagyis a börtönlakók egyharmadát érinti. Csehország két évtizedes fennállása óta ennyi fegyenc egyszerre még soha nem kapott kegyelmet. Az amnesztia az első idei munkanapon, vagyis már január másodikán életbe lépett.

Václav Klaus tíz évig irányította Csehországot, második mandátuma március 7-én ér jár le. Az amnesztiával újrakezdési esélyt szeretne adni mindazoknak, akik megsértették a törvényt, de nem visszaeső bűnözők.

Az ügyvédek éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megnevezzék a meglepő és váratlan államfői amnesztia által érintett személyeket.

– Sok ügyvédet vontunk be a munkába – fogalmazott Petr Dohnal, a teplicei börtönigazgató, hozzátéve: étellel, itallal látjuk el őket, hogy folyamatosan dolgozhassanak.

Az első pozitív reagálások után egyre több bírálat éri a cseh elnököt az amnesztia miatt. A leggyakoribb kifogás az, hogy a közkegyelemnek köszönhetően kiszabadulnak olyan elítéltek is, akik korrupció és súlyos gazdasági bűncselekmények miatt kerültek börtönbe. Az amnesztiát nemcsak az ellenzék bírálta, hanem a jövő heti elnökválasztás legesélyesebb jelöltjei is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!