2021. március 3.,
szerda, Kornélia napja

Vakcina-hozzáállás: Oroszország engedélyezi a Szputnyik helyi gyártását Törökországnak

Hír TV

2021. január 22., péntek 20:06

Törökország együttműködési megállapodást írt alá Oroszországgal a Szputnyik V vakcina helyi gyártásáról. A bejelentés nem sokkal azután látott napvilágot, hogy január 21-én Angela Merkel is egyeztetett Vladimir Putyinnal egy esetleges együttműködésről Németország és Oroszország között a vakcinagyártás terén, és a Szputnyik V oltóanyag használatáról.

 

 

A cikk megemlíti Magyarországot is, amely az európai uniós tagállamok között elsőként engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcina használatát és szerződést kötött Oroszországgal egy szállítmányról.

Az orosz vakcina nagy népszerűségnek örvend, a következő országokban már folyik az oltás, vagy hamarosan megkezdődik: Oroszország, Belorusszia, Argentina, Egyesült Arab Emirátusok, Magyarország, Szerbia, Bolívia, Algéria, Palesztína, Venezuela, Paraguay, Türkmenisztán. Eddig összesen 50 ország rendelt belőle és az Európai Unió is megkezdte az engedélyeztetési folyamatot.

Oroszország példamutató - fogalmaz a sputniknews nevű orosz portál - az amerikai óriás-gyógyszergyárak által okozott válsághelyzetben: a százmilliós vakcinarendelések besöprése után a Pfizer bejelentette, hogy gyártási kapacitása limitált, ezért a felvett és általa is megerősített megrendeléseket csak késve tudja teljesíteni, ezzel világraszóló vakcinahiányt és az oltási tervek felborulását eredményezve.

Kapcsolódó anyagok:

Újabb nagy moszkvai bejelentés Szijjártó Pétertől

Orbán Viktor: A magyaroknak nem magyarázatra van szükségük, hanem vakcinára

Hír TV