2019. december 6.,
péntek, Miklós napja

Peking hajlandó együttműködni az ASEAN-nal a Dél-kínai-tenger kérdésében

MTI

2019. november 3., vasárnap 09:42

Peking kész együttműködni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségével (ASEAN) a Dél-kínai-tenger stratégiai fontosságú övezet "viselkedési kódexének" kidolgozásában. Az övezetet Kína és több más térségbeli állam is magának követeli.

"Készek vagyunk együtt dolgozni az ASEAN-nal, hogy fenntartsuk a hosszú távú békét és stabilitást a Dél-kínai-tengeren."

- mondta vasárnap a szervezet éves csúcsértekezletén Bangkokban Li Ko-csiang kínai kormányfő.

Kína magának követeli a természeti erőforrásokban és biológiai sokszínűségben gazdag kulcsfontosságú útvonal, a Dél-kínai-tenger jelentős részét. Pekinget azzal vádolják, hogy hadihajókat vonultatva a térségbe, és az itteni szigeteken előőrsöket felállítva, militarizálja a térséget.

Kína és Vietnam között különösen mélyek az ellentétek. 2014-ben Peking kőolajfúró tornyot épített a Vietnam által magának követelt tengeri vizekre, aminek következtében erőszakos Kína-ellenes tüntetések törtek ki Vietnamban. A fúrótornyot később lebontották.

Az Indonézia, Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Mianmar, Kambodzsa, Laosz és Brunei alkotta ASEAN több éve dolgozik a magatartási kódex kidolgozásán.

Li Ko-csiang vasárnap közölte, hogy a szövegben több eredményt értek el, amelyeket három éven belül életbe lehet léptetni, és fontos kiindulópontnak nevezte a dokumentumot a további tárgyalásokhoz.

 

 

MTI