2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Peking hajlandó együttműködni az ASEAN-nal a Dél-kínai-tenger kérdésében

Peking kész együttműködni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségével (ASEAN) a Dél-kínai-tenger stratégiai fontosságú övezet "viselkedési kódexének" kidolgozásában. Az övezetet Kína és több más térségbeli állam is magának követeli.

  • Peking hajlandó együttműködni az ASEAN-nal a Dél-kínai-tenger kérdésében

"Készek vagyunk együtt dolgozni az ASEAN-nal, hogy fenntartsuk a hosszú távú békét és stabilitást a Dél-kínai-tengeren."

- mondta vasárnap a szervezet éves csúcsértekezletén Bangkokban Li Ko-csiang kínai kormányfő.

Kína magának követeli a természeti erőforrásokban és biológiai sokszínűségben gazdag kulcsfontosságú útvonal, a Dél-kínai-tenger jelentős részét. Pekinget azzal vádolják, hogy hadihajókat vonultatva a térségbe, és az itteni szigeteken előőrsöket felállítva, militarizálja a térséget.

Kína és Vietnam között különösen mélyek az ellentétek. 2014-ben Peking kőolajfúró tornyot épített a Vietnam által magának követelt tengeri vizekre, aminek következtében erőszakos Kína-ellenes tüntetések törtek ki Vietnamban. A fúrótornyot később lebontották.

Az Indonézia, Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Mianmar, Kambodzsa, Laosz és Brunei alkotta ASEAN több éve dolgozik a magatartási kódex kidolgozásán.

Li Ko-csiang vasárnap közölte, hogy a szövegben több eredményt értek el, amelyeket három éven belül életbe lehet léptetni, és fontos kiindulópontnak nevezte a dokumentumot a további tárgyalásokhoz.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!