2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Peking elítélte a legújabb, kínai cégek ellen irányuló amerikai szankciókat

Peking csütörtökön elítélte a legújabb amerikai szankciókat, amelyeket Washington a Dél-kínai-tengert illető tevékenység kapcsán rótt ki 24 kínai vállalatra.

  • Peking elítélte a legújabb, kínai cégek ellen irányuló amerikai szankciókat

Az amerikai pénzügyminisztérium szerdai bejelentésére reagálva Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján az intézkedést Kína belügyeibe avatkozásnak és a nemzetközi jogok megsértésének minősítette. Csao szerint a lépés "hegemón logikáról" és "hatalmi politikáról" árulkodik.

Az amerikai pénzügyminisztérium 24 kínai vállalatot szankcionált amiatt, mert szerinte az érintett vállalatok "segítettek a kínai Kommunista Pártnak mesterséges szigetek létrehozásában a Dél-kínai-tengeren". Az Egyesült Államok katonai provokációként értékeli, hogy a szigeteken a kínai hadsereg támaszpontokat hoz létre.

A kínai külügyi szóvivő úgy vélekedett: "a szóban forgó építkezések, amelyeket Kína a saját területén hajtott végre, teljes mértékben a szuverenitás körébe tartoznak, és semmi közük a militarizálódáshoz". Csao szerint az amerikai vezetésnek nincsen oka rá, hogy "illegális szankciókat" vessen ki kínai vállalatokra, amiért azok belföldi építkezésekben vettek részt. Hangsúlyozta: Kína határozott lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy megvédje a vállalatokat és egyéneket megillető jogokat, valamint érdekeiket. A szóvivő mindazonáltal esetleges ellenlépésekről nem tett említést.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadicélokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

A South China Morning Post (SCMP) című lap csütörtökön bennfentes forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Kína szerdán két rakétát lőtt ki a Dél-kinai-tengerre. Egy nappal korábban egy amerikai U-2-es típusú kémrepülő repült be a Kína által önkényesen kijelölt azonosítási övezetbe. A kínai hadügyminisztérium csütörtöki sajtótájékoztatóján a rakétakilövésekről szóló értesülést nem erősítették meg. Vu Csien, a kínai hadügyminisztérium szóvivője mindazonáltal úgy fogalmazott: Kína határozott intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy megvédje szuverenitását, és kiálljon az Egyesült Államok provokációjával szemben. Vu szerint "egyes amerikai politikusok mindent megtesznek azért, hogy aláássák a két ország hadseregei közötti kapcsolatokat, és ezzel akár baleseteket, akár katonai konfliktust okozzanak, veszélyeztetve a tűzvonalban álló katonák életét". Hangsúlyozta továbbá: Kína határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok rövid vagy közepes hatótávolságú rakétákat telepítsen ázsiai országokba, de ha mégis így tenne, azzal "válaszlépést váltana ki".

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!