2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Peking elfogadhatatlannak tartja a Kínából érkező utasokkal szemben külföldön kötelező tesztelést

Peking elítélte kedden, hogy több mint egytucatnyi ország kötelezővé tette a koronavírustesztek alkalmazását a Kínából beutazókkal szemben, miután a távol-keleti országban példátlanul megnőtt az esetszám.

  • Peking elfogadhatatlannak tartja a Kínából érkező utasokkal szemben külföldön kötelező tesztelést

    "Bizonyos országok kizárólag Kínából érkező utasokkal szemben léptettek életbe korlátozásokat. Ezek minden tudományos alapot nélkülöznek, és annál inkább elfogadhatatlanok" - jelentette be Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: Peking a "reciprocitás elvének megfelelően ellenlépéseket fog tenni".

    Az elmúlt napokban több mint egytucatnyi ország rendelt el kötelező koronavírustesztet a Kínából érkező utasok esetén, mivel nem bíznak a kínai fertőzöttségi adatok megbízhatóságában, és aggódnak az új vírusváltozatok megjelenése miatt.

    Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, India, és Japán mellett a héten Ausztrália és Kanada is hasonló intézkedéseket fogadott el.

    "Meggyőződésem, hogy a mi feladatunk megvédeni a francia állampolgárokat, ezért megköveteljük a tesztelést. Továbbra is így fogunk tenni" - reagált kedden Elisabeth Borne francia miniszterelnök a France Infónak adott interjújában.

    A pekingi külügyi bejelentés alig egy hónappal azután történt, hogy Kínában december 7-én váratlanul feloldották az egészségügyi és kijárási korlátozásokat, ami négy hét alatt a koronavírusos betegek és áldozatok számának drámai növekedéséhez vezetett.

    Peking még nem írta elő a külföldi utasok számára a kötelező karantént, de továbbra is negatív koronavírusteszthez köti az országba való belépést, és közel három éve nem ad ki turistavízumot külföldieknek.

    Kína jelenleg a legsúlyosabb járványkitöréssel néz szembe, különösen a 25 milliós lakosú Sanghajban, ahol az elmúlt hetekben a lakosság több mint kétharmada fertőződhetett meg koronavírussal - jelentette be a város egyik legnagyobb kórházának vezetője kedden.

    "Jelenleg a koronavírus-járvány igen elterjedt Sanghajban: a lakosság mintegy 70 százalékát érintheti, ami 20-30-szor nagyobb arány, mint az előző, 2022 tavaszi járványkitöréskor" - mutatott rá Csen Er-csen orvos, a neves sanghaji Rujcsin egyetemi kórház igazgatóhelyettese a People's Daily című angol nyelvű kínai napilap egyik blogján.

    A Kína gazdasági fővárosának számító Sanghajban szigorú kijárási korlátozást vezettek be 2022 áprilisától két hónapra, amikor a fertőzöttek száma elérte a 600 ezret, és sokukat karanténközpontokba szállították. Az agglomerációval együtt 40 milliós lakosú metropoliszban jelenleg nagyon gyorsan terjed a koronavírus omikron-változata.

    Más kínai nagyvárosokban, például Pekingben, az északi Tiencsinben, a délnyugati Csunkingban vagy a déli Kantonban az egészségügyi hatóságok úgy vélik: túl vannak a járvány csúcsán.

    Csen Er-csen, aki a sanghaji koronavírus-szakértői tanácsnak is tagja, kiemelte: a Rujcsin kórházba naponta 1600 sürgősségi beteget vesznek fel, ami kétszer annyi, mint a kijárási korlátozások feloldása előtti időszakban, és az új betegek 80 százaléka koronavírusos.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb jelentés készül Magyarországról

Újabb jelentés készül Magyarországról

A jogállamiság helyzete az Európai Unióban, terítéken a Bizottság 2022. évi jelentésének értékelése. A plenáris ülésen vitát tartottak a Bizottság legutóbbi éves jogállamisági jelentéséről. A részletekről Trócsányi László európai parlamenti képviselőt kérdeztük.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!