2019. június 18.,
kedd, Arnold, Levente napja

Vádalkut kötött Trump ex-kampánymenedzsere a Robert Mueller vezette bizottsággal

MTI

2018. szeptember 14., péntek 21:08, frissítve: péntek 21:17

Második perében Paul Manafort, Donald Trump amerikai elnök 2016-os választási kampányának első menedzsere vádalkut kötött az ellene vádemelést javasló, Robert Mueller vezette bizottsággal. Mindezt Manafort ügyvédje hivatalosan is közölte pénteken.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közleményt adott ki, amelyben leszögezte: Manafort ügyének „abszolút semmi köze az elnökhöz, vagy győzelemmel végződött 2016-os elnökválasztási kampányához. A kettő között semmiféle kapcsolat nincs”.

Az amerikai sajtóban régóta feltételezett vádalku ténye a pénteken nyilvánosságra került bírósági dokumentumokból derült ki. Délelőtt a hivatalos bejelentés is megtörtént. Ügyvédje közölte sajtótájékoztatón a hírt, hozzátéve, hogy a volt kampánymenedzser együttműködik majd az igazságügyi minisztériummal. A CNN hírtelevízió értesülései szerint egyes - egyelőre nem pontosított - információkkal máris szolgált a tárcának.

Paul Manafort beleegyezett abba, hogy két vádpontban - az igazságszolgáltatás akadályozása és csalás érdekében elkövetett összeesküvés vádjaiban - bűnösnek mondja magát a jövő héten kezdődő tárgyaláson. Első perében augusztusban a virginiai Alexandria bírósága már nyolc rendbeli bűncselekményben, köztük adó-, és banki csalásban bűnösnek mondta ki. A második perre egy washingtoni szövetségi bíróságon kerül sor.

Pénteken reggel az ügyészek új vádiratot nyújtottak be. Ebben már csak az a két vádpont szerepel, amelyben Manafort alkut kötött és törölték a pénzmosás, a tanúk befolyásolási kísérlete, a bíróság félrevezetése, valamint a külföldi ügynökként történő kötelező regisztrálás elmulasztása vádjait.

A Politico című lap pénteken reggel még azt jegyezte meg: nem világos, hogy a vádalku magában foglalja-e azt, hogy Manafort együttműködik Robert Muellerrel, a 2016-os elnökválasztási folyamatban a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti feltételezett összejátszás ügyében.

A Mueller-bizottság feladata ennek az összejátszásnak a feltárása. Paul Manafortot az első perben nem ez ügyben találták bűnösnek, hanem a vizsgálat során kiderült anyagi visszaélései és csalásai miatt. E bűncselekményeket a volt politikai tanácsadó még azelőtt követte el Donald Trump kampányában szerepet vállalt.

Paul Manafort korábban oroszbarát ukrán politikusoknak, köztük Viktor Janukovics volt ukrán elnöknek és ukrán, valamint orosz oligarcháknak volt a tanácsadója.