2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Patthelyzet alakulhat ki a svéd választáson

A bevándorlás ellenes Svéd Demokrata párt megerősödése várható a mai parlamenti választáson. A felmérések szerint a párt 20 százalékos támogatásra számíthat, ezzel a második legnagyobb politikai erővé válhat a skandináv országban. Ebben a helyzetben valószínűleg sem a jobbközép, sem a balközép vezető párt nem szerez többséget, a kormányalakításhoz szövetségre kell lépni a Svéd Demokratákkal, erre azonban egyelőre egyik párt sem hajlandó.

  • Patthelyzet alakulhat ki a svéd választáson

A svéd modell szerint reggel 8-kor nyitottak a szavazóhelyiségek a parlamenti választáson. A kampány központi témája a bevándorlás volt. A szavazók meggyőzésére gyakorlatilag az utolsó pillanatig kihasználták az időt a pártok. A kormányzó szociáldemokraták egyelőre, ha kevéssel is, de vezetnek a közvélemény-kutatások szerint.

„Sosem fogunk hozzászokni a gyűlölethez, ennek ellen fogunk állni, és az egyenlőség mellett fogunk kiállni. Ez a mi üzenetünk Hedi Fried és minden Holokauszt-túlélő felé, egész Svédország felé - mi ki fogunk állni” - figyelmeztetett Stefan Löfven miniszterelnök.

Azt a jobbközép is elismerte, hogy nem működik a menekültek integrálása Svédországban. „Az integráció az egyik legnagyobb kérdés Svédország jövőjét tekintve. Nagyon sok olyan ember van Svédországban, aki bár képes lenne, mégsem tanulja meg a svéd nyelvet, nem kezd dolgozni, és sokáig él segélyeken. Ez pedig sérti a társadalmi szerződést. Szerintem nagyon sok olyan ember van itt, aki hasznos lenne az országnak, ha egy jól működő integrációs rendszerünk lenne” – jelentette ki Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt elnöke.

Nagyrészt a sikertelen integrációnak köszönheti, hogy a második politikai erővé vált a bevándorlásellenes Svéd Demokrata párt. Pontosabban annak, hogy politikusaik az elmúlt években megnőtt bűncselekmények, lövöldözések számát a migrációhoz kapcsolták. A 2015-ös migránsválság nyomán több mint 160 ezren kértek menedéket a skandináv államban. Ez a lakosság arányához képes a legnagyobb szám az Európai Unióban. A helyiek kevesebb migránst akarnak látni az országban.

„Svédország több módon is szélsőséges, nemcsak a bevándorlás miatt. Amit mi, Svéd Demokraták mondunk, az hihetetlenül ellentmondásos Svédországban, Európa többi részében normál politikának számít. Amikor Európában járok, és interjúkat adok, egy őrült fasiszta vezetőre számítanak, és amikor elkezdek beszélni arról, amit gondolunk, sokan meglepődnek azon, hogy amit mondunk egyáltalán nem ellentmondásos” – mondta a demokraták elnöke, Jimmie Akesson.

A szakértők szerint azonban sem a balközép, sem a jobbközép pártok nem tudnak kormányalakításhoz szükséges többséget szerezni, a királycsinálók a nacionalista, bevándorlásellenes Svéd Demokraták lehetnek.

 „Nincs győztes. Nagyon szoros a küzdelem a kormány, vörösek és a zöldek, valamint a polgári pártok között, a Svéd Demokraták valahol köztük helyezkednek majd el. Senkinek nem lesz többsége, ezért kicsit bonyolultak lesznek majd a kormányalakítási tárgyalások” - mondta a megkérdezett közvéleménykutató.

A kampányban mindkét nagyobb párt elutasította, hogy közösködjenek a Svéd Demokratákkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!