2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Pártja nyomására lemondott a dél-afrikai elnök

Hír TV

2018. február 15., csütörtök 08:08, frissítve: csütörtök 09:28

Jacob Zumának, az apartheid ellen harcoló Afrikai Nemzeti Kongresszus párt egykori kiváló katonájának már tíz évvel korábban, népszerűsége csúcsán is bőven voltak korrupciós ügyei – de megválasztása előtt két héttel ejtették az ellene szóló vádakat. Így 2009 májusában elfoglalhatta Dél-Afrika elnöki posztját, amelyet az 5 évvel későbbi választáson is megtartott.

„Arra a döntésre jutottam, hogy lemondok a köztársaság elnöki posztjáról, azonnali hatállyal” – fogalmazott már elnöksége utolsó pillanataiban, a lemondásáról szóló sajtótájékoztatóján, 2018. február 14-én. Jacob Zuma saját pártja nyomására tett így.

A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus az évek alatt egyre csak halmozódó korrupciós ügyek miatt előbb távozásra szólította fel, majd miután erre nem volt hajlandó, azzal fenyegették meg, hogy bizalmatlansági szavazást indítanak ellene a parlamentben. 

A 75 éves államfő ezután még egy napig gondolkodott, mielőtt bejelentette a távozását.

A végső lökést egy razzia adhatta meg Zumának: szerda reggel a rendőrség házkutatást tartott és többeket őrizetbe is vett a Gupta család otthonában. Az indiai származású, rendkívül gazdag família szoros baráti és üzleti kapcsolatban állt a megbuktatott államfővel.

Jacob Zuma utódja átmenetileg az eddigi alelnök, a párt vezetését is átvevő Cyril Ramaphosa lesz. A politikus már Zuma távozása előtt is a 2019-es államfőválasztás toronymagas esélyese volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!