2020. június 2.,
kedd, Kármen, Anita napja

Párizs visszautasította Trump Macronnak címzett bírálatát

MTI

2019. augusztus 9., péntek 18:52

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken élesen visszautasította Donald Trump amerikai elnök bírálatát, amellyel Emmanuel Macron francia államfőt illette az Iránnal kapcsolatos konfliktusban vállalt közvetítési kísérlete miatt.

Párizs a békéért és biztonságért száll síkra a Perzsa(Arab)-öböl térségében és nincs szükséges semmiféle engedélyre ehhez - emelte ki közleményében Le Drian.

"Irán kérdésében Franciaország teljes mértékben szuverén módon jár el" - szögezte le a francia diplomácia vezetője.

Le Drian szerint a feszültség növekedése politikai kezdeményezéseket kíván, s Macron pontosan ezt teszi partnerei - mindenek előtt a 2015-ös atomalku európai aláírói - számára teljesen átlátható módon. "Mindent el kell követni, hogy a konfliktushelyzet ne fajuljon veszélyes konfrontációvá" - fűzte hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: Macron határozottan felszólította a teheráni vezetést, hogy teljesítse a többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

Csütörtöki mikroblog-bejegyzésében Trump úgy fogalmazott, hogy Irán "kétségbeesetten" szeretne tárgyalni az Egyesült Államokkal, de közben vegyes jelzéseket kap mindazoktól, "akik minket szándékoznak képviselni, köztük Macrontól, Franciaország elnökétől". Hangsúlyozta: "Tudom, hogy Macron jót akar, ahogyan a többiek is, de senki nem beszélhet az Egyesült Államok nevében, csakis maga az Egyesült Államok". "Senkinek sincs felhatalmazása semmiféle úton módon és formában képviselni minket!" - írta Trump.

A napokban olyan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint Haszan Róháni iráni elnök többször is telefonon egyeztetett a francia elnökkel, arra kérve őt, hogy segítsen az Egyesült Államokkal fennálló feszültség enyhítésében. Egyes hírek szerint Macron meghívta Róhánit még a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-es országcsoport augusztus 24-én kezdődő csúcstalálkozójára is, amelyet a dél-franciaországi Biarritzban tartanak, s amelyen jelen lesz Trump is.

Az amerikai kormányzat 2018 tavaszán egyoldalúan felmondta az Irán nukleáris programját korlátozni hivatott többhatalmi megállapodást, s azóta többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott. Franciaország a szerződésben részes többi országgal - Németországgal, Nagy-Britanniával, Kínával és Oroszországgal - azon dolgozik, hogy megmentse az atomalkut és közvetítsen a felek között.

MTI

x
Rendkívüli hír