2022. 08. 09. Kedd Emőd napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Párizs megállapodást sürget az EU és Nagy-Britannia között

Franciaország az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti megállapodást szeretne a La Manche-csatornán áthaladó illegális bevándorlás kezelésére - közölte hétfő este Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

  • Párizs megállapodást sürget az EU és Nagy-Britannia között

A tárcavezető francia újságírónak elmondta: nem megoldás az, hogy az Egyesült Királyság Franciaországgal kössön megállapodást a La Manche-csatornán átkelő migránsok visszafogadásáról, ahogyan azt Boris Johnson brit miniszterelnök javasolta csütörtökön. Hozzátette, hogy a brit kormányfőnek kedden francia kollégája, Jean Castex fog levelet írni a francia megállapodási javaslatról.

Gérald Darmanin jelezte, hogy Franciaország nem kívánja felmondani a két ország között 2003 februárjában Le Touquet városában aláírt és 2004-ben életbe lépett kétoldalú határőrizeti egyezményt sem, amelynek értelmében a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó utasforgalmat, és a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik.

A két ország azért tett az elmúlt napokban egymásnak javaslatokat a kérdésről, mert múlt héten legalább 27 migráns, köztük hét nő és három gyermek fulladt a tengerbe, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

Franciaország vasárnap az észak-franciaországi Calais-ban európai szintű egyeztetést szervezett az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem összehangolásáról a német, a holland és a belga kormány, valamint az Európai Bizottság, az Europol és a Frontex képviselői között. Bár a brit felet kizárták a tanácskozásból, a zárónyilatkozatban az szerepel, hogy az európai felek "javítani kívánják az együttműködést az Egyesült Királysággal" az embercsempészek elleni küzdelemben.

A francia belügyminiszter vasárnap este azt is bejelentette, hogy az Európai Unió határrendészeti ügynöksége, a Frontex egyik repülőgépe december 1-től éjjel-nappal támogatni fogja a francia, a holland és a belga rendőrök munkáját az illegális bevándorlás elleni küzdelemben a La Manche-csatorna európai partjainál.

Az illegálisan érkező migránsok gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calas-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a migránsok a brit oldalra.

A francia belügyminiszter szerint az év első tíz hónapjában harminc embercsempész-hálózatot számoltak fel a hatóságok a tavalyi 22-vel szemben, és január 1. óta 1500 embert vettek őrizetbe, aki ezekben a hálózatokban tevékenykedett. Párizs szerint az embercsempészek hátországa immáron Németországba helyeződött át.

Hivatalos francia adatok szerint az elmúlt három hónapban megduplázódott az átkelési kísérletek száma. Az év eleje óta 31 500 illegális migráns próbált meg átjutni a francia oldalról Nagy-Britanniába, közülük 7800-at felvett hajójára a francia parti őrség. London szerint az év első tíz hónapjában csaknem 25 ezren keltek át sikeresen a brit partokra.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!