2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Pamela Rendi-Wagner lesz az osztrák szociáldemokraták kancellárjelöltje

Pamela Rendi-Wagner pártelnököt indítja kancellárjelöltként az előrehozott parlamenti választásokon az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ). A párt országos elnöksége egyhangúlag döntött erről vasárnap tartott ülésén.

  • Pamela Rendi-Wagner lesz az osztrák szociáldemokraták kancellárjelöltje

Rendi-Wagner jelölését hivatalosan az európai parlamenti választásokat követő hétfőre, május 27-re összehívott ülésén erősíti meg az elnökség.

A vasárnapi tanácskozást követő sajtótájékoztatóján az SPÖ elnöke élesen bírálta Sebastian Kurz kancellárt, mondván, személyes felelősség terheli a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció bukásáért. Rámutatott, Kurz pusztán önzésből és a hatalom megtartása végett tette meg alkancellárnak a szabadságpárti Heinz-Christian Strachét, amivel súlyos válságba vezette az országot, és ártott Ausztria nemzetközi megítélésének.

Rendi-Wagner kifogásolta azt is, hogy a néppárti kancellárnak nincs elképzelése a választásokig tartó átmeneti időszakról. A szociáldemokraták szerint mielőbb átmeneti kormányt kell felállítani, amelyben a jelenleg szabadságpárti politikusok vezette belügyi, védelmi és igazságügyi tárcák irányítását szakértők veszik át, mert csaj így lehetséges az Ibiza-botrány teljes feltárása.

Rendi-Wagner egyben sürgette a Nemzeti Tanács (parlament alsóháza) rendkívüli ülésének összehívását szerdára.

Kiemelte: jelen helyzetben az ügy feltárása mellett mindenekelőtt stabilitásra, őszinteségre és a méltóság megőrzésére van szükség, mert csak így nyerhető vissza az emberek politikába és intézményekbe vetett bizalma.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) , miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett.

Eközben Norbert Hofert választotta meg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) új vezetőjének vasárnapi ülésén a párt országos elnöksége.

Az FPÖ vasárnap esti közleménye szerint az egyhangúlag elfogadott döntést hivatalosan az európai parlamenti választásokat követő ülésén erősíti meg az elnökség.

Norbert Hofer, aki a közlekedési, innovációs és technológiai miniszter tisztségét tölti be, Heinz-Christian Strachét váltja a párt élén.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

„Az izraeli hadseregen a világ szeme”

„Az izraeli hadseregen a világ szeme”

A tűzszünet lejárta után Izrael újraindította a harcot a Hamász ellen a Gázai övezetben. Napi aktuális című műsorunkban kapcsoltuk Szegedi Dániel tanárt Jeruzsálemből és vendégünk volt Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!