2019. július 22.,
hétfő, Magdolna napja

Palesztineket lőttek agyon a Gázai övezet határánál

MTI

2018. szeptember 14., péntek 21:10

Az izraeli hadsereg agyonlőtt két palesztin tüntetőt a Gázai övezet és Izrael határán folyó zavargásokban - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

Ismét több ezer palesztin vett részt a határkerítésnél több helyszínen folyó, péntekenként ismétlődő erőszakos demonstráción, ahol palesztin egészségügyi források szerint ezen a héten eddig ketten vesztették életüket.

Egyiküket, egy tizennégy éves fiatalt fejlövés ért a határ északi részén, a Dzsabalia menekülttábortól keletre, a másik tüntetőt, egy harminc év körüli férfit pedig a határ középső szakaszán, Hán-Junisznál találták el a túloldalon állomásozó izraeli katonák.

A halottak mellett nyolc éles lőfegyver okozta sebesülésről is beszámoltak a palesztin hatóságok, köztük három fiatalról. A palesztin tüntetők gumiabroncsokat égettek és köveket dobtak az izraeli katonák felé.

Közben a határ izraeli oldalán, Sakedánál egy Gázából Izraelbe indított léggömb okozta tüzet próbálnak eloltani a tűzoltók. Korábban az izraeli tűzszerészek egy, a határnál elhelyezett pokolgépet hatástalanítottak. Ezen a héten már másodszor semlegesítettek a határkerítéshez telepített gázai robbanószerkezetet.

Az izraeli rendőrség pénteken arról is beszámolt, hogy a Gázától több tucat kilométer távolságra található Kirjat Gat nevű városka egyik játszóterén több, odáig repült, összefűzött léggömböt találtak, melyekhez egy fel nem robbant gyújtó petárdát kötöttek. A biztonságiak szerint az övezetből eregették a léggömböket Izrael felé.

A március végén kezdődött, a "visszatérés menetének" elnevezett határmenti tiltakozásokról Izrael azt állítja, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezi. A tüntetők péntekenként rendszeresen kövekkel és molotov koktélokkal támadják az izraeli katonákat, és megpróbálják megsérteni a határkerítést.

A demonstrációk megkezdése óta legalább 129 palesztint öltek meg az összecsapásokban, akik közül több tucatnyian a Hamász tagjai voltak a szervezet elismerése szerint. Sokan mások az övezet második legnagyobb terrorszervezete, az Irán által támogatott palesztin iszlám dzsihád soraiba tartoztak. Egy gázai orvlövész agyonlőtt egy izraeli katonát.

A tiltakozók rendszeresen tüzeket okozó eszközöket és léggömböket indítanak Izraelbe, amelyek megsemmisítették több erdőt, felégették a növényzetet és megölték az állatállományt. Több mint 7 ezer hektár földet gyújtottak fel, ezzel több millió sékeles, (több mint százmillió forintos) kárt okozva az izraeli illetékesek számításai szerint.