2019. július 16.,
kedd, Valter napja

Padlón Macron népszerűsége

Hír TV

2018. szeptember 24., hétfő 08:49, frissítve: hétfő 16:45

Közvélemény-kutatások szerint sose volt még ilyen népszerűtlen Emmanuel Macron. A válaszadóknak csak 29 százaléka elégedett a francia elnök teljesítményével. Macron népszerűségvesztéshez nagyban hozzájárult, hogy gazdaságélénkítő lépései eddig sikertelennek bizonyultak.

Mélyponton Emmanuel Macron népszerűsége. Közvélemény-kutatások szerint a francia elnök munkájával csak a válaszadók 29 százaléka elégedett. A nyár végén ez az adat még 34 százalék volt.

Az új európai pártot szervező centrista politikus támogatottság leginkább azért zuhant be, mert nagyon nehezen tudja keresztülvinni gazdasági reformjait - a szakszervezetek heves tiltakozása miatt.

A gazdaságélénkítő lépések ugyan növekvő pályán tartják a francia GDP-t, de a költségvetési hiány jövőre is nőni fog: a deficit idén a nemzeti össztermék 2,6 százaléka, 2019-ben pedig 2,8 százalék lesz.

Macron pénzügyminisztere ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy így is az EU által elvárt 3 százalékos küszöb alatt sikerült tartani a hiányt, ami szerinte politikai szempontból is fontos, az unión belüli feszültségek növekedése miatt.

„Ahogy 2017-ben és 2018-ban is eleget teszünk európai kötelezettségeinknek. Ez a kulcsa nemcsak a gazdasági, de a politikai hitelességünknek is európai partnereink szemében. Ezekben a nehéz pillanatokban, amiken az Európai Unió most keresztülmegy, Franciaországnak tartania kell magát a pénzügyi vállalásaihoz, hogy megtartsa a szükséges politikai hitelességet” – mondta Bruno Le Maire.

Macron népszerűségvesztéshez az is nagyban hozzájárult, hogy rosszul kezelte a biztonsági tanácsadójának ügyét, akiről júliusban kiderült, rendőrsisakban tüntetőket vert egy olyan rendezvényen, amin papíron csak megfigyelőként volt jelen.