2020. január 19.,
vasárnap, Sára, Márió napja

Ötpárti kormánykoalíció alakult Finnországban

MTI

2019. június 3., hétfő 17:43

Négy hétig tartó tárgyalásokat követően ötpárti kormánykoalíció megalakulását jelentették be Finnországban. A baloldali Szociáldemokrata Pártból (SPD), a liberális Centrum Pártból, a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppártból, a Zöldekből és a Baloldali Szövetségből álló koalíció hétfőn mutatta be programját a finn fővárosban, Helsinkiben.

A miniszterelnök előreláthatólag a Szociáldemokrata Párt vezetője, Antti Rinne lesz, a kormány 19 miniszterét várhatóan az elkövetkező napokban fogják kinevezni.

Az ötpárti kormánykoalíció által ismertetett program egyik fő célkitűzése az infrastruktúra és a jóléti szolgáltatások fejlesztése, ahogyan az oktatásra fordított befektetések növelése is. A program nagy hangsúlyt helyez továbbá a klímaváltozás elleni küzdelemre, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére.

"Ez a kormányprogram csökkenteni fogja a jövedelmi különbségeket a finn társadalomban - mondta Antti Rinne a Helsinki központi könyvtárában tartott nyilvános eseményen.

A tervek szerint a többletkiadásokat az adóterhek - különösen a környezetvédelmi adó - emeléséből, a foglalkoztatás növeléséből, valamint mintegy 2,5 milliárd euró (körülbelül 810 milliárd forint) értékű állami vagyoneszköz kiárusításából finanszírozzák. A program 730 milliárd eurós (nagyjából 236 ezer milliárd forintos) többletbevételt irányoz elő adóemelésekből, a környezetvédelmi adó mellett várhatóan emelkedni fog az üzemanyagra, illetve a dohány- és az alkoholtermékekre kivetett adó is. A jelenlegi, 72,4 százalékos foglalkoztatási arányt pedig 75 százalékosra szeretnék növelni.

Rinne kiemelte: eljött az idő "befektetni a jövőbe", a tervek között szerepel a középfokú oktatás ingyenessé tétele, valamint a tankötelezettség korhatárának 17-ről 19 évre emelése is.

Finnországban április 14-én tartottak parlamenti választásokat, amelyen az ellenzéki, baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus Finnek (korábban Igazi Finnek) a 17,5 százalékát szerezték meg. A jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze. A kormányzó Centrum Párt 13,8 százalékot, az ellenzéki Zöldek Szövetsége pedig 11,5 százalékot tudhat magáénak. A többi párt - összesen 19 párt indult - tíz százalék alatti eredményt ért el.

A koalíciót alkotó öt pártnak 117 helye lesz a 200 fős parlamentben.

 

MTI