2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ötpárti kormánykoalíció alakult Finnországban

Négy hétig tartó tárgyalásokat követően ötpárti kormánykoalíció megalakulását jelentették be Finnországban. A baloldali Szociáldemokrata Pártból (SPD), a liberális Centrum Pártból, a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppártból, a Zöldekből és a Baloldali Szövetségből álló koalíció hétfőn mutatta be programját a finn fővárosban, Helsinkiben.

  • Ötpárti kormánykoalíció alakult Finnországban

A miniszterelnök előreláthatólag a Szociáldemokrata Párt vezetője, Antti Rinne lesz, a kormány 19 miniszterét várhatóan az elkövetkező napokban fogják kinevezni.

Az ötpárti kormánykoalíció által ismertetett program egyik fő célkitűzése az infrastruktúra és a jóléti szolgáltatások fejlesztése, ahogyan az oktatásra fordított befektetések növelése is. A program nagy hangsúlyt helyez továbbá a klímaváltozás elleni küzdelemre, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére.

"Ez a kormányprogram csökkenteni fogja a jövedelmi különbségeket a finn társadalomban - mondta Antti Rinne a Helsinki központi könyvtárában tartott nyilvános eseményen.

A tervek szerint a többletkiadásokat az adóterhek - különösen a környezetvédelmi adó - emeléséből, a foglalkoztatás növeléséből, valamint mintegy 2,5 milliárd euró (körülbelül 810 milliárd forint) értékű állami vagyoneszköz kiárusításából finanszírozzák. A program 730 milliárd eurós (nagyjából 236 ezer milliárd forintos) többletbevételt irányoz elő adóemelésekből, a környezetvédelmi adó mellett várhatóan emelkedni fog az üzemanyagra, illetve a dohány- és az alkoholtermékekre kivetett adó is. A jelenlegi, 72,4 százalékos foglalkoztatási arányt pedig 75 százalékosra szeretnék növelni.

Rinne kiemelte: eljött az idő "befektetni a jövőbe", a tervek között szerepel a középfokú oktatás ingyenessé tétele, valamint a tankötelezettség korhatárának 17-ről 19 évre emelése is.

Finnországban április 14-én tartottak parlamenti választásokat, amelyen az ellenzéki, baloldali finn Szociáldemokrata Párt (SPD) a voksok 17,7 százalékát, az euroszkeptikus Finnek (korábban Igazi Finnek) a 17,5 százalékát szerezték meg. A jobbközép Nemzeti Szövetség 17 százaléknyi szavazatot gyűjtött össze. A kormányzó Centrum Párt 13,8 százalékot, az ellenzéki Zöldek Szövetsége pedig 11,5 százalékot tudhat magáénak. A többi párt - összesen 19 párt indult - tíz százalék alatti eredményt ért el.

A koalíciót alkotó öt pártnak 117 helye lesz a 200 fős parlamentben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!