2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Összehangolt járványügyi intézkedések lesznek az uniós országokban

Véget ért az uniós állam-és kormányfők két napos csúcstalálkozója. A tanácskozás fő témái között szerepelt a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos tagállami intézkedések összehangolása, a következő hét éves uniós költségvetés, a britek uniós tagságának megszűnése, valamint a Közösség nemzetközi kapcsolatai és a klímavédelem kérdése.

  • Összehangolt járványügyi intézkedések lesznek az uniós országokban

A járványügyi intézkedéseket betartva, maszkban tárgyaltak egymással az uniós országok állam-és kormányfői. A két napos csúcstalálkozó egyik fő témája a koronavírus-járvány volt.

A téma aktualitását és jelentőségét jól jelzi, hogy a tárgyalások közben kellett felállnia a tárgyalóasztaltól Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek és a finn miniszterelnöknek is, mert hírt kaptak arról, hogy közvetlen munkatársaiknak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A vezetők karanténba vonultak.

"Reményeim szerint kapunk jó híreket arról is, hogy mikor lesz vakcina, milyen sorrendben és hogyan lehet majd ahhoz hozzáférni, ideértve a magyarok lehetőségét is”.

- Orbán Viktor miniszterelnök ezekkel reményteli szavakkal indult neki a találkozónak.

Péntek délutánra valóban megállapodtak a tárgyalófelek több járványügyi kérdésben is - erről számolt be a Hír TV brüsszeli tudósítója.

"A vezetők úgy döntöttek, hogy összehangolják a karanténkötelezettségeket a tesztelés módszerét, hogy kölcsönösen elismerik egymás tesztjeit, hogy nyomon követik az uniós határokon belüli mozgást a nem uniós országokból érkezők beutazását pedig átmenetileg korlátozzák"

Az uniós csúcs másik fontos témája volt a britek kilépése az Európai Unióból.

"Egységesek vagyunk és eltökélt szándékunk megegyezésre jutni, de nem minden áron.''

- nyilatkozta az Európai Tanács elnöke. Charles Michelhez hasonlóan vélekedett Angela Merkel is. A német kancellár hangsúlyozta, hogy a tisztességes megállapodás minden erőfeszítést megér.

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A távozás utáni gazdasági kapcsolatokról december 31-ig kellene megállapodni, de az ír-északír határ ellenőrzés nélküli átjárhatóságára mindeddig nem találtak megoldást.

A brit miniszterelnök úgy nyilatkozott: ideje felkészülni arra, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatáról szóló tárgyalások megállapodás nélkül zárulnak.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!