2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Összeállt Merkel kabinetje

Hír TV

2018. március 9., péntek 14:40, frissítve: péntek 14:55

Megnevezte minisztereit a német szociáldemokrata párt Berlinben, és ezzel összeállt a harmadik Angela Merkel vezette nagykoalíció teljes kabinetje Németországban. Az SPD hat tárcát kapott meg, köztük a három legfontosabbat: a külügyi, a pénzügyi és a munkaügyi minisztériumot. A külügyi tárcát az eddigi igazságügyi miniszter, Heiko Maas kapta meg.

A pénteki sajtótájékoztatóra még igazságügyi miniszterként érkezett Heiko Maas – de már külügyminiszterként távozhatott. A német sajtóhírek beigazolódtak: Andrea Nahles frakcióvezető nem akarta megtartani egyik legnagyobb párton belüli ellenlábasát, Sigmar Gabrielt a külügyminiszteri pozícióban. Annak ellenére sem, hogy Sigmar Gabriel nemcsak az SPD-szavazók között, de a teljes német lakosság körében nagy népszerűségnek örvend: a közvélemény-kutatások szerint a többség megtartotta volna a minisztérium élén. A Martin Schulz távozása óta kialakult belső pártkonflikutsok miatt azonban Gabrielt Heiko Maas váltja a külügyi tárca élén.

„Diplomáciai képességeit már igazságügyi miniszterként is megmutatta, különösen a rasszizmus és a kirekesztés elleni harcban” – méltatta Maast Andrea Nahles frakcióvezető.

A másik kulcsminisztériumot, a pénzügyi tárcát, Olaf Scholz, Hamburg jelenlegi polgármestere kapta meg, aki Martin Schulz távozása óta a pártot is vezeti. A hagyomány szerint ezzel Scholz lesz Németország alkancellárja. A korábbi pártfőtitkár, Hubertus Heil pedig a munkaügyi miniszter lesz.

Az SPD betartotta a női kvótára tett ígéretét is. A minisztériumok felét nők kapták meg, köztük egy nagyon friss arc is: Franziska Giffey, aki eddig Berlin egyik kerületének, Neuköllnek a polgármestere volt, most családügyi miniszter lesz. Katharina Barley igazságügyi, Svenja Schulze pedig környezetvédelmi miniszterként folytatja majd az új kabinetben.

Az SPD névsorával teljes a német kabinet, és tulajdonképpen véget ért a német kormányalakítás. Angela Merkelt jövő hét szerdán választhatja meg a német parlament új kancellárrá, és a miniszterek is jövő szerdán tehetik le az esküjüket a Bundestagban. A Hír Televíziót Berlinből Diseri Dóra tudósította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!