2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Országos tűzszünetet sürget az ENSZ-megbízott a koronavírus miatt

A szíriai harcoló feleknek azonnal tűzszünetet kell bevezetniük az egész országban, hogy kordában tarthassák a Covid-19 koronavírusos megbetegedés terjedését - jelentette ki kedden Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

  • Országos tűzszünetet sürget az ENSZ-megbízott a koronavírus miatt

A szíriai közvetítő egy nappal az után tette közzé felhívását, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár globális fegyvernyugvást sürgetett a világjárvánnyal szembeni fellépés érdekében.

"A szíriaiak különösen veszélyeztetettek a Covid-19 szempontjából" - mondta Pedersen, rámutatva az évek óta polgárháború sújtotta Szíriában megsemmisített egészségügyi létesítményekre és az orvosi felszerelések, valamint alkalmazottak hiányára. "Otthonukat elhagyni kényszerülő emberek és menekültek, továbbá foglyok és túszok élnek olyan körülmények közepette, amelyek különösen veszélyesek" - tette hozzá.

Szíriában az első koronavírusos esetet vasárnap jelentette a kormány Damaszkuszban.

Az északnyugat-szíriai Idlíb és az északkelet régióbeli tűzszünetet az egész országra ki kellene terjeszteni - fogalmazott közleményében Pedersen.

A damaszkuszi kormány szövetségese, Oroszország hónapok óta a lázadókat támogató Törökországgal közösen munkálkodik a fegyvernyugvás fenntartásán a felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

A norvég diplomata ezenkívül felszólította a szíriai kormányt és a lázadókat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében, továbbá, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segélyhez való teljes hozzáférést. "Vessünk véget az erőszaknak, működjünk együtt a Covid-19 elleni fellépésben Szíriában, és dolgozzunk azon, hogy előrelépést érjünk el a szíriai válságból kivezető politikai úton" - fogalmazott.

A szíriai kormány közölte, hogy szerdai kezdettel éjszakai kijárási tilalmat vezet be az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint a kijárási tilalom délután hat órától másnap reggel hat óráig tart.

Nizár Jázidzsi szíriai egészségügyi miniszter szerint az eddig regisztrált egyetlen koronavírusos páciens korábban külföldről érkezett az országba.

A szíriai kormány óvintézkedések gyanánt bezárta a területén lévő összes oktatási intézményt, valamint felfüggesztette a tömegközlekedést.

Mindeközben a szomszédos Jordániában több mint 1600 embert tartóztattak le három nap alatt a királyságban a koronavírus terjedésének megelőzése céljából bevezetett kijárási tilalom megsértése miatt - közölte kedden a helyi általános védelmi szóvivő.

Jordániában eddig hivatalosan 127 esetben erősítették meg a fertőzés tényét.

Szaúd-Arábia kedden jelentette a koronavírusból származó első halálesetet egy 51 éves afgán lakos személyében, miközben az Egyesült Arab Emírségekben közölték, hogy a fő, dubaji és abu-dzabi repülőtereken felfüggesztik az összes utasszállítást éjféltől.

Eközben a rendkívül ingatag egészségügyi rendszerrel bíró Afganisztánban - ahol milliók nem jutnak egészségügyi ellátáshoz - a járvány gócpontjának számító Iránból hazatérő afgán menekültek visszatérése okoz aggodalmat. A menekültek tömeges mértékű visszatérése növeli a koronavírus terjedésének veszélyét, mivel naponta közel 10 ezer ember tér vissza Afganisztánba, nagyjából felük önként, másik felüket pedig az iráni kormány utasítja ki - mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Vahidullah Majár, az afgán közegészségügyi tárca szóvivője.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!