2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Országos szükségállapotot hirdetett az amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt

Országos szükségállapotot hirdetett az amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt. Hatályba lépett közben a Donald Trump által elrendelt, 26 európai államra vonatkozó beutazási tilalom is az Egyesült Államokban. Az USA mellett számos más ország is megtiltotta a beutazást az unióból, a határlezárások mellett pedig további óvintézkedéseket vezettek be világszerte. Kínában közben csökkent az újonnan diagnosztizált esetek száma, sőt volt, aki bizonyítottan kívülről vitte vissza a kórt az országba. A magas lázzal és tüdőgyulladással járó COVID-19 nevű vírus már 149 országban van jelen, és több mint 5600 halálos áldozatot követelt.

  • Országos szükségállapotot hirdetett az amerikai elnök a koronavírus-járvány miatt

Virágcsokorral és lufikkal várták a szeretteiket a chicagói reptéren az emberek.

Donald Trump elnök 30 napra állította le az uniós polgárok belépését az Egyesült Államokba.

Az Egyesült Királyság lakóit azonban nem érinti a beutazási tilalom.

Eközben már Vietnám is megtiltotta a belépést az uniós államok polgárainak. Kambodzsa sem nem engedi be Olaszországból, Németországból, Spanyolországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkező külföldieket.

Donald Trump átesett a vírusteszten, a lánya önkéntes karanténba vonult

Donald Trump amerikai elnök átesett a vírusteszten, a lánya, Ivanka Trump, aki egyben a tanácsadója is a Fehér Házban, önkéntes karanténba vonult - ezt maga az elnök közölte szombaton. 

A Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának szombat délelőtti sajtókonferenciáján az elnök közölte, hogy csak elővigyázatosságból végeztette el a koronavírus-tesztjét. Az eredmény még szombaton várható. Mint mondta: megmérték a testhőmérsékletét, amely "teljesen normális".     Trump egy héttel ezelőtt a floridai klubjában Jaír Bolsonaro brazil elnökkel és munkatársaival találkozott, és Bolsonaro kommunikációs vezetőjénél később megállapították a fertőzöttséget.

Hasonló okokból vonult önkéntes karanténba Ivanka Trump is. A sajtóértekezleten az amerikai elnök kitért az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) tevékenységére is. Nehezményezte, hogy a Fed csak követi és nem irányítja a pénzügyi folyamatokat. Anélkül, hogy részleteket említett volna, megállapította, hogy a Fed elnöke "egy sor rossz döntést hozott". Leszögezte: reméli, hogy a Fed - ahogyan fogalmazott: - "végre beszáll" a vírusellenes küzdelembe, és aktív szerepet vállal benne. 

Trump kifejtette azt is: szerencsésnek tartaná, ha egyes vállalatok követnék az Apple példáját, és átmeneti időre bezárnák üzleteiket.     Mike Pence amerikai alelnök, a Covid-19 vírus terjedése elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport vezetője bejelentette: felfüggesztik a beutazásokat az Egyesült Királyságból és Írországból is, az amerikai repülőtereken csakis a hazatérő amerikai állampolgárokat fogadják. Az alelnök javasolta azt is, hogy az idősotthonok szintén tiltsák be a látogatásokat. Mint fogalmazott: "a legsérülékenyebbeket fokozottan védelmezni kell".

 Anthony Fauci orvosprofesszor, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója elmondta, hogy az Egyesült Államokban jelenleg 2226 embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, de a járvány még nem érte el a csúcspontját. Deborah Birx orvos, a munkacsoport tagja ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy bár a 20 éven aluli fiatalok körében nem diagnosztizáltak fertőzést, ettől függetlenül ez a korosztály gyaníthatóan vírushordozó lehet.

A Fehér Ház sajtóértekezletein szombattól új gyakorlatot vezettek be: az elnöki hivatal orvosi szobájában a homlokra helyezett hőmérővel megmérik az érkező újságírók testhőmérsékletét. Egy újságírót a szombati sajtókonferenciára emiatt nem is engedtek be. A Fehér Ház szóvivője közölte: ezt csak akkor alkalmazzák, ha a konferencián részt vesz az elnök és az alelnök is.

 

Trump a koronavírus terjedése miatt nemzeti vészhelyzetet is hirdetett.

A vészhelyzet miatt a szövetségi kormány 50 milliárd dollárt szabadít fel a koronavírus terjedése elleni küzdelemre. A vírustesztek elvégzésének, a betegek ápolásának és a vakcina kutatásának nem lesz anyagi akadálya. A kormányzat eddigi intézkedései - köztük az Európai Unió országaiból történő beutazások felfüggesztése helyeseknek bizonyultak. A szigorítások legfőbb célja az, hogy megállítsuk a vírus terjedését, és segítsünk minden amerikainak - jelentette be Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében

Az Egyesült Államokban eddig több mint 2600 ember kapta el a fertőzést.

Több állam már betiltotta a sporteseményeket, rendezvényeket és iskolákat zártak be.

Új-Zélandon 6-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Egy 60-70 év körüli férfiról is bebizonyosodott, hogy elkapta a kórt. A férfi nemrég az Egyesült Államokban járt. A szigetország ezért szigorú intézkedést léptet életbe.

Vasárnap éjféltől mindenkinek, aki belép az országba, beleértve az új zélandiakat is, 14 napig kötelesek elszigetelni magukat a helyiektől a koronavírus terjedése elleni védekezésül. Egyúttal arra kérjük az új-zélandiakat, hogy csak abban az esetben utazzanak külföldre, ha ez feltétlenül szükséges. Külföldi kirándulóhajók nem köthetnek ki az ország kikötőiben június 30-ig

- tudatta az új-zélandi miniszterelnök.

Nemcsak Új Zélandon vezettek be szigorításokat. Kolumbia a koronavírus megfékezése érdekében lezárja a venezuelai határt.

Ausztráliában is rohamasosan terjed a vírus. Az emberek napok óta pánikszerű felvásárlásba kezdtek. Leginkább a toalettpapírra van nagy igény. A vásárlók többször dulakodásba keveredtek, hogy megszerezzék az utolsó csomagot. Az ausztrál tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus teszt készletek is kifogyóban vannak az országban. A szakember ezért felszólította az egészségügyi dolgozókat, hogy csak indokolt esetben végezzék el a szűrést.

Világszerte szigorúbb intézkedéseket vezetnek be

Szerte a világon újabb és újabb szigorú  intézkedéseket vezettek be szombaton is, hogy lassítsák az új típusú koronavírus terjedését, határlezárásokat, utazási és gyülekezési korlátozásokat foganatosítottak a harmadik világbeli országokban is, viszont Kínában - ahonnan elindult a tavalyi év végén a mára világjárvánnyá terebélyesedet betegség - most fordult elő első ízben, hogy az újonnan megfertőződött emberek többsége külföldről hurcolta be a vírust, és nem az országon belül kapta el. 

A járványhelyzetet felügyelő kínai nemzeti egészségügyi bizottság szombati jelentése szerint az előző napon azonosított tizenegy új beteg közül heten Kínán kívül - Olaszországban, az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiában - fertőződtek meg, a többiek pedig a járvány kiinduló pontjának számító Hupej tartományban.  Szombaton Sanghajban további két új beteget regisztráltak Franciaországból és Spanyolországból érkezett utazók között.

Kínában a legfrissebb adatok szerint a járvány kezdete óta 80824-en fertőződtek meg a vírussal, és 3189-en haltak meg.

A betegek száma világszerte 138 ezerre, míg a halálos áldozatoké közel ötezerre tehető.

A vírus terjedőben van a közel-keleti országokban is, ahol a hatóságok ugyancsak szigorú korlátozások bevezetésére kényszerülnek. A szaúd-arábiai kormány szombaton bejelentette, hogy március 15-től kezdődően két hétre felfüggeszti az összes nemzetközi repülőjáratot. Az országban eddig 86 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Az iszlám vallás legszentebb helyei közé tartozó Mekkát és Medinát már korábban lezárták a zarándokok előtt a járvány terjedése miatt.

Az Egyesült Arab Emírségekben március végéig bezárták a szórakozóhelyeket és a turisták által látogatott éttermeket, Abu-Dzabíban pedig felfüggesztették a nyilvános rendezvényeket is.

A polgárháború sújtotta Jemenben a síita húszi lázadók elrendelték a tanév idő előtti lezárását a felügyeletük alatt álló térségekben - számolt be a felkelők szócsövének számító al-Maszira tévécsatorna szombaton. A második félévnek egy hónappal korábban, március 25-én lesz vége az ország északi részén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a héten a Twitteren azt írta, hogy egyelőre nincs hivatalos koronavírusos eset Jemenben, ahol azonban a kolera, az éhínség és a torokgyík szedi áldozatait, az egészségügyi rendszer pedig romokban hever az ötödik éve tartó polgárháború miatt.

A latin-amerikai térség országai is drasztikus intézkedésekre kényszerülnek a járvány terjedése miatt. Kolumbia helyi idő szerint szombat hajnali öttől lezárja a határát Venezuelával, és hétfőtől nem engedi be területére azokat a látogatókat, akik az elmúlt két hétben Európában vagy Ázsiában jártak - közölte Iván Duque kolumbiai elnök péntek éjjel. Azokat a kolumbiai állampolgárokat és lakosokat, akik megfordultak ezekben a térségekben az elmúlt 14 napban, karanténba helyezik - tette hozzá. A latin-amerikai országban pénteken 16-ra nőtt a hivatalos koronavírusos esetek száma.

Sebastian Pinera chilei elnök tilalmat rendelt el pénteken az ötszáz főt meghaladó nyilvános rendezvényekre, és ezzel Chile is csatlakozott számtalan országhoz, ahol hasonló intézkedéseket foganatosítottak lassítandó az egészségügyi rendszereket túlterhelő kór terjedését.

Az indonéziai hatóságok úgy döntöttek, hogy a fővárosban, Jakartában két hétre bezárják az iskolákat, és áttérnek a távoktatásra - közölte Anies Baswedan kormányzó szombaton. A délkelet-ázsiai országban eddig 69-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük többen a tízmilliós Jakartában és környékén. A halálos áldozatok száma legalább négy. Pénteken 35 új esetet diagnosztizáltak.

A Fülöp-szigeteken a 12 milliós Manilában és környékén este nyolctól hajnali ötig kijárási tilalom van érvényben március 15-e és április 14-e között. Április 12-ig az iskolák is zárva vannak, vasárnaptól pedig utazási tilalom lép érvénybe. A Fülöp-szigeteken eddig 64 fertőzöttje és hat halottja van a koronavírusnak.

 

Hír TV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!