2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Orosz kém férkőzhetett a brit kormányfő közelébe

Hír TV

2017. december 22., péntek 16:15, frissítve: péntek 16:31

A feltételezett ügynököt az ukrán állambiztonsági szolgálatok vették őrizetbe napokkal azelőtt, hogy a brit külügyminiszter Moszkvába utazott.

Theresa May november közepén egy nyilvános beszédben sorolta fel a moszkvai vezetéssel szembeni kritikáit, az Ukrajnával szembeni agressziót, a nyugati választások és közvélemény befolyásolását és a számítógépes kémkedést.

Ez volt a brit kormányfő addigi leghatározottabb kiállása az orosz külpolitikával szemben, és ez a beszéd adta meg az alaphangot Boris Johnson moszkvai látogatásának. A brit külügyminiszter diplomatikusan fogalmazta meg, amit főnöke már elmondott.

„Ha a kapcsolatunkat nehezítő körülményeket nézem, legyen szó Ukrajnáról, a Nyugat-Balkánról, a kibertérben zajló tevékenységről, akkor egyetértek: fontos, hogy őszintén beszéljünk róluk. El kell ismerni, hogy ezek akadályok a kapcsolatainkban” – jelentette ki a brit diplomácia vezetője.

Az orosz külügyminiszter továbbra is tagadja, hogy befolyásolni próbáltak volna választásokat Európában vagy az Egyesült Államokban.

„Nem titok, hogy a kapcsolataink mélyponton vannak, de ezt nem mi kezdeményeztük. Látható, hogy önnek és nyugati kollégáinak megvan a véleményük arról, hogy ez a helyzet miért alakult ki, és szeretik a nyilvánosság előtt elmondani” – fogalmazott Szergej Lavrov.

Közben kiderült, hogy egy feltételezett orosz kémnek sikerült közel férkőznie a brit miniszterelnökhöz. Az ukrán hatóságok nemrég vettek őrizetbe egy volt kormánytisztviselőt, aki sajtóértesülések szerint tolmácsként dolgozott az ukrán miniszterelnök Theresa Mayjel való londoni találkozóján júliusban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!