2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

A közvetítő

Következik:

Híradó 11:55

Külföld

Örmény kollégájával tárgyal Szijjártó Péter

Magyarország továbbra is elkötelezett a kapcsolatrendszer újraépítése mellett Örményországgal, tíz év diplomáciai szünet után a felek olyan együttműködés kialakításán dolgoznak, amely mind a két nemzet érdekét szolgálja – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Jerevánban.

  • Örmény kollégájával tárgyal Szijjártó Péter

A tárcavezető az örmény kollégájával, Ararat Mirzojánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ezen látogatással "hosszú vesszőfutás végére tesznek pontot", hiszen volt tíz év, amíg a két ország között nem volt diplomáciai kapcsolat. Emlékeztetett rá, hogy tavaly a felek a viszony normalizálásáról döntöttek, olyan együttműködés felépítéséről, amely mind a két nemzet érdekeit szolgálja.

Leszögezte: ebben nagy segítség a kereszténység jelentette erős közös alap, ugyanis Magyarország és Örményország is hosszú időre visszatekintő keresztény örökséggel rendelkezik. Majd arra is kitért, hogy az örmény keresztény egyház fontos szerepet játszott a kapcsolat újraépítésében.

"Természetesen mi igyekeztünk kimutatni a jóindulatunkat már korábban. Ennek keretében tárgyaltuk le azerbajdzsáni barátainkkal azt, hogy öt örmény hadifoglyot 2021 végén hazahozhattunk" – tudatta.

Valamint hangsúlyozta, hogy a kormány 116 millió forint támogatást nyújtott a hegyi-karabahi régióból Örményországba áttelepülő családoknak, illetve százezer adag vakcinával segítette a helyi védekezést a koronavírus-járvány idején.

"Magyarország továbbra is elkötelezett ezen kapcsolatrendszer újraépítése mellett" – mondta.

Tájékoztatása szerint ennek jeleként újabb 40 millió forint támogatást biztosítanak a Hegyi-Karabahból elköltöző családok számára, továbbá hazánk kész részt venni az áttelepülők gyógykezelésében, és nyári táboroztatásra várja az érintett családok gyerekeit jövő évben.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy felsőoktatási együttműködési egyezményt is aláírnak, s ennek alapján évente harminc örmény tanulhat majd ösztöndíjjal magyar egyetemeken.

Érintette a magyarországi örmény kisebbséget is, és hangsúlyozta, hogy az utóbbi tizenhárom év során négyszeresére emelték a közösség számára juttatott költségvetési támogatások mértékét.

Majd közölte, hogy felkérte örmény hivatali partnerét, hogy engedélyezze a magyar konzuli képviselet létrehozását Jerevánban.

A WizzAir légitársaságot pedig szavai szerint a kormány arra fogja ösztönözni, hogy ha már hét ország kilenc városába üzemeltet járatokat Jerevánból, akkor ehhez tizedikként Budapestet is adja hozzá.

"Akkor a közvetlen kapcsolat fizikailag is valóban létre tudna jönni. Azt hiszem, hogy tíz év után ez nem rossz előrehaladás egy találkozó alkalmával" – vélekedett.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a világ biztonsága ma van a legrosszabb állapotban a hidegháború vége óta, és a kaukázusi régió instabilitása és fegyveres konfliktusai miatt is emberek százezrei, milliói szenvedtek évtizedeken át.

"Magyarország olyan ország, amely mindig, minden háború és fegyveres konfliktus esetében a béke és a békés megoldások pártján áll. És ugyanígy van ez a kaukázusi térség kapcsán is" – mondta.

Majd aláhúzta, hogy a Kaukázus rendkívül fontos Európa számára, egyfelől a szomszédságból fakadóan, másfelől azért, mert a régió segíthet a kontinens energiaellátási válságának leküzdésében, innen újabb források beszerzésére lehet reálisan lehetőség.

"Épp ezért mi, magyarok azt szeretnénk, azt kívánjuk, hogy Azerbajdzsán és Örményország minél előbb alá tudják írni a békemegállapodást, amely aztán majd garantálni tudja, hogy itt, ebben a térségben az emberek a következő évtizedekben nyugalomban és békében éljenek, s amely lehetővé teszi, hogy itt, a térségben a következő évek, évtizedek a nyugodt gazdasági fejlődésről szólhassanak" – jelentette ki.

MTI

Fotó: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Csaknem egy évvel az eset napvilágra kerülése után újabb és újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az egyik fő gyanúsított, a volt EP-alelnök Eva Kaili például a katari futball-világbajnokságra invitálta Roberta Metsola EP-elnököt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!