2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Politikai leszámolás a királyi családban

Hír TV

2017. november 5., vasárnap 19:32, frissítve: vasárnap 19:48

Szaúd-Arábia új, korrupcióellenes testülete órákkal megalakulása után tizenegy herceget és több minisztert is őrizetbe vett. A királyi családon belüli leszámolás hátterében a szaúdi gazdaság gondjai állhatnak.

A szaúdi tisztogatásokról a dubaji központtú al-Arabija hírtelevízió adott először hírt. A jelentés szerint Szalmán bin Abdel-Azíz király létrehozta az új korrupcióellenes bizottságot, amelynek élére Mohamed bin Salman koronaherceget nevezte ki. A bizottság mindössze pár órával megalakulása után 11 herceget, 4 jelenlegi és 10 volt minisztert tartóztattak le.

„Allahnak hála, a tegnap történtek csak a kezdetek jelentik. A hibákat korrigálni kell, a minisztériumokat meg kell javítani, a lakosságot ért igazságtalanságokat meg kell szüntetni” – mondta az utca embere. 

A törvények felettiség az egész királyi családra kiterjedt – legalábbis eddig. A Szaúd törzs Szaúd-Arábiában kizárólagos hatalommal bír, ők töltik be a legtöbb vezetői tisztséget, és az országot magántulajdonukként kezelik. Közülük is a legbefolyásosabb személy Mohamed bin Salman trónörökös, aki a hatalom igazi birtokosának számít.

A herceg nagyívű reformelképzeléseivel és megalomán beruházásaival akarja modernizálni hazáját, amivel számos ellenséget szerzett. Nyugaton politikai leszámolást és belső harcot sejtenek a letartóztatások hátterében.

„Nincs kétség afelől, hogy a letartóztatásokkal az egyszerű emberek dühét csillapítják le, hiszen a letartóztatottak mindegyike a törvények felett álló vezető” – nyilatkozta egy politikai elemző.

A New York Times arról írt, hogy a letartóztatás sokként érte a nagy nyugati pénzügyi központokat. Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz herceget is letartóztatták, aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, és aki a világ egyik leggazdagabb embereként jelentős nyugati érdekeltségekkel bír. Részesedése van az Apple-ben és a Twitterben, de vannak részvényei a Citigroup bankcsoportban, a Time Warner médiakonszernben és a The Wall Street Journal amerikai lapot kiadó News Corporationben is. Sőt még Donald Trumppal is üzletelt.

2014-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át Al-Valíd hercegnek. „Ezt a kitüntetést azért adja önnek a magyar állam, mert nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein” – fogalmazott az eseményen a magyar kormányfő.

Al-Valíd herceg karitatív programokat is finanszírozott, számos ügyet karolt fel, valamint egyetemeket támogatott hazáján kívül külföldön is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!