2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozyt

Hír TV

2018. március 20., kedd 09:38, frissítve: kedd 12:03

Líbiából kapott illegális kampány-finanszírozás gyanúja miatt, ma őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt francia elnököt. A 2007-es, Sarkozy-nek végül elnökséget hozó kampány több korrupciós ügyet leplez, az ügyben évekkel ezelőtt már meghallgatták a francia politikust a hatóságok.

Franciaország reménysége volt Nicolas Sarkozy 2007-ben. Öt évig állt a köztársaság élén, politikai hagyatéka azonban ellentmondásos. Karrierjét utólag árnyékolták be korrupciós ügyei.

A felvételen Moamer el-Kadhafi egykori líbiai vezetőt fogadja az elnöki palotában Sárközy. Keddi őrizetbe vétele a líbiai kapcsolat miatt történt. A rendőrség gyanúja szerint Sarkozy 50 millió eurót fogadott el 2007-es kampányához a líbiai rezsimtől. A naterre-i hatóságoknak 48 órájuk van arra, hogy a bizonyítékok alapján vádat emeljenek a politikus ellen, és bent tarthassák, ellenkező esetben szabadon kell engedniük. Francia lapértesülések szerint befolyással való üzérkedéssel, közpénzek elherdálásával és adóelkerüléssel is megvádolhatják.

2013-ban már indult egy vizsgálat a líbiai kapcsolat felderítésére, de Sarkozy eddig tagadott. Közben azonban januárban Londonban őrizetbe vették azt a francia üzletembert, aki vélhetően az összekötő volt Sarkozy és Kadhafi között. A 2007-es választási kampánnyal kapcsolatos az a vád is, miszerint Sarkozy a L'Oréal kozmetikai vállalat főrészvényesétől is elfogadott illegális támogatást. De ez nem minden: mindezzel párhuzamosan folyik egy másik eljárás is, amely a 2012-es kampány rejtett finanszírozását vizsgálja.

Nicolas Sarkozy 2007-től 2012-ig volt Franciaország elnöke. 2017-ben megpróbált visszatérni a politikába, de a konzervatívok előválasztásán alulmaradt, így nem ő lett a párt elnökjelöltje.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!