2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Óriási tengeri hadgyakorlat kezdődött a japán partoknál

MTI

2018. november 4., vasárnap 10:25, frissítve: vasárnap 14:57

Három ország részvételével kezdődött nagyszabású haditengerészeti gyakorlat Japán partjainál. A szigetország 47 ezer fővel vesz részt a kiképzésen az amerikai és kanadai egységek mellett. A britek, a franciák, az ausztrálok, és a dél-koreaiak megfigyelőket küldtek.

Amerikai vadászgép száll fel az Ronald Reagan elnök nevét viselő nukleáris meghajtású repülőgép hordozóról Japán partjainál. Ez az Egyesült Államok legnagyobb hadihajója az ázsiai térségben. 5 ezer tengerész és 90 harci repülőgép szolgál rajta. Most az éles Kard nevű hadgyakorlaton vesznek részt, amelyet kétévente rendeznek.

„Azért vagyunk itt, hogy stabilizáljuk, megőrizzük a képességeinket, ha szükség lenne rá. A hadgyakorlatok, mint az Éles Kard, pontosan ilyen, amelyet a képességeink fejlesztése érdekében el kell végeznünk a régió haditengerészeteinél” – mondta Karl Thomas, amerikai parancsnok.

Az amerikain kívül elsősorban japán hadihajók, valamint kanadai egységek gyakorolják a tengeralattjárók elhárítását, a légi harcot, a partraszállást és a ballisztikus rakéták elleni védelmet.

„Az amerikai-japán szövetség elengedhetetlen ennek a térségnek és az egész Csendes-óceáni térség a stabilitása szempontjából. Szeretnénk fejleszteni a képességeinket az amerikai hadsereg” – mondta Egava Hirosi, a japán kontingens parancsnoka.

Idén az Éles kard fedőnevű gyakorlatot minden eddiginél nagyobb létszámmal rendezik meg. 57 ezer tengerészt mozgósítottak rá, 11 ezerrel többet, mint 2 éve. A legnépesebb 47 ezer fővel, a japán kontingens. A hadgyakorlat csütörtökig tart.