2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Óriási károkat okozhat Amerika „gazdasági csendőri” szerepe

Hír TV

2018. május 11., péntek 11:32, frissítve: péntek 15:21

Az európai és az amerikai gazdaságnak is komoly károkat okozhat az iráni atomprogram amerikai felmondása, illetve az Irán elleni nyugati gazdasági szankciók megerősítése. A Teheránnal kereskedő államok és vállalatok rosszul járnak. Nem véletlen, hogy a francia pénzügyminiszter két napja arra panaszkodott, hogy óriási hiba, ha Amerika a világ gazdasági csendőrének képzeli magát.

Az iráni atomalku felmondása és az újabb Irán-ellenes gazdasági szankciók Teheránnak fájni fognak, de a nyugati vállalatok és gazdaságok is érezni fogják. Egy példa a sok közül az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártó cégek ügye. Az amerikai hatóságok tiltólistájára kerültek az iráni piacra szánt repülőgép-alkatrészek is. Az export-stop miatt a két vállalat elesik egy 38 milliárd dolláros iráni üzlettől: az IranAir 200 személyszállító gép legyártását rendelte meg tőlük.

„Donald Trump nagyon világosan jelezte, hogy minden szövetséges állam, vagy olyan cég, amely Amerikában is gazdasági tevékenységet folytat, megüti a bokáját, ha akadályozza az amerikai gazdasági büntetőintézkedések foganatosítását” – mondta Vicky Pryce, az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, CEBR gazdasági főtanácsadója.

Az európai autógyártás is piacot veszít azzal, ha az Egyesült Államok exporttilalom alá veszi az iráni gépjárműbeszerzéseket. A francia Peugeot vállalatot érinti legérzékenyebben a szankciós döntés, de a franciák még reménykednek abban, hogy az ügyben lesz egy egységes európai uniós álláspont, amely enyhít az amerikai szigoron.

„Ezen kívül az olajkereskedelem-ügy lesz nagy fontosságú. A piaci mozgások már most jelzik, hogy Irán miatt feszültség lesz az olajszektorban. A bejelentés előtt emelkedett az olajár, utána kicsit enyhült. A kiszámíthatatlanság nyugtalanná teszi a piacokat” – tette hozzá Pryce.

Londoni pénzügyi elemzők szerint Donald Trump döntése miatt jelentősen növekedhetnek az olajárak, ennek pedig negatív hatása lehet az amerikai gazdaságra is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!