2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbánt csak Putyin barátjaként emlegetik az EP-ben

Hír TV

2018. június 13., szerda 20:11, frissítve: szerda 21:07

A magyar kormányfőt is bírálták az Európai Parlament vitanapján, amelynek fő témája a jogállamiság volt. Ebben a kérdésben első sorban Lengyelországot vették elő az uniós vezetők, de szóba került a Putyin-terv is, amelynek egy liberális képviselő szerint a magyar miniszterelnök is része.

Az Európai Unió csak akkor tud fejlődni, ha a jogállamiságot minden tagállamban betartják – jelentette ki az Európa jövőjéről szóló vitán az Európai Parlamentben a holland miniszterelnök. Mark Rutte hozzátette: ennek érvényesítéséhez minden támogatást megad.

Nem lehet demokratikus legitimitás a jogállamiság nélkül. Hadd legyek világos: az Európai Unió a törvényeken és az értékeken alapszik. Az uniós tagság nem egy szándéknyilatkozatból áll, az a sajtószabadság, a független igazságszolgáltatás, a jogbiztonság és más demokratikus vívmányok feltétel nélküli tiszteletén áll. Ez köt bennünket össze egy értékközösséggé - hangsúlyozta Rutte.

A jogállamiság volt a téma nem sokkal később, amikor a lengyel demokrácia helyzetéről vitáztak a képviselők. A lengyel igazságügyi reform miatt jelenleg az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárás folyik Varsó ellen, mert Brüsszel szerint a lengyel bíróságok politikai befolyás alá kerülnek. Bár a lengyelek néhány brüsszeli kérésnek eleget tettek, az Európai Bizottság szerint ez kevés.

Sajnálatos módon a Bizottság csak azt a következtetést tudja levonni, hogy az áprilisban és májusban meghozott négy törvény nem elégséges arra, hogy megszüntesse az aggályainkat és elhárítsa a jogállamiság megsértésének a veszélyét. Azok az intézkedések, amelyeket az elmúlt hat hónapban bevezettek a lengyel hatóságok, már eddig is kárt okoznak és a továbbiakban is ez a helyzet - mondta az EB első alelnöke, Frans Timmermans.

Az új lengyel törvények július 3-án lépnek hatályba. Többen szorgalmazták, hogy az Európai Bizottság függessze fel ezeknek a törvényeknek az alkalmazhatóságát és a forduljon az Európai Bírósághoz. A vitában egy lengyel kormánypárti képviselő elfogultsággal vádolta Brüsszelt.

Én azt látom, hogy ön és a bizottság nem kész a kompromisszumra. Azáltal, hogy önök felvették a kapcsolatot az igazságszolgáltatással és az ellenzékkel, azt gondolja, hogy a lengyel ellenzék az önök álláspontját támogatja. Uram, ön téved. Az összes rendelkezésre álló információ azt mutatja, hogy a kormányzó pártnak nagyon nagy a támogatottsága a közvélemény előtt, a lengyelek 82 százaléka támogatja az igazságszolgáltatás reformját - mondta Zdzisław Krasnodębski.

A lengyelekről folytatott vitában előkerült a magyar miniszterelnök is, a liberálisok szónoka szerint a lengyel és a magyar kormányfő Putyin propagandistája.

Nem működnek önök együtt nagyon szorosan Steve Bannonnal, aki az Európai Uniót akarja aláásni? És Orbánnal, aki Putyin nagy barátja. Ez egy egész hálózat, amelyik saját tervvel rendelkezik. Nem a bírák nyugdíj-korhatáráról van szó. Arról van szó, hogy az ön pártja egy megtorló rezsimet működtet Lengyelországban és a lengyelek ennél jobbat érdemelnek - hangoztatta Sophie In't Veld.

A strasbourgi eseményekkel párhuzamosan érdekes közjáték játszódott le az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt. Egy lengyel kormánypárti tüntetőt földre vittek és megbilincseltek a rendőrök, mert a férfi egy tőrrel a nadrágszíjában járkált a parlament épülete előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!