2022. 01. 28. Péntek Károly, Karola napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 12:50

Külföld

Orbán Viktor: Viseljék a terheket a nagy cégek!

– Az egyik csoport szerint az üzemanyag, a benzin meg a lakás adójának a formájában az emberekkel kellene megfizettetni a klímavédelem árát, a másik csoport – minden közép-európai ország ide tartozik – pedig azt mondja, hogy a klímavédelem árát a klímarombolóknak kell megfizetnie, tehát viseljék a terheket a nagy cégek. Ez a vita a jövő hónapban folytatódik – üzente a Facebook-oldalára kedd délután feltöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök, miután véget ért Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli EU-csúcstalálkozója.

Orbán Viktor ezzel visszautalt arra, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben mondott magyar újságíróknak: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos uniós klímacélokat nem az emberekkel, hanem a nagy szennyezőkkel, a nagyvállalatokkal kell megfizettetni. Magyarország ellenzi azt az elképzelést is, amely szerint a lakóházak kibocsátását is bevonnák a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe, hiszen eddig a tagállamok saját hatáskörben dönthettek erről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban a csúcsot követő sajtótájékoztatóján azt mondta:

az Európai Bizottság kiterjesztené szén-dioxid kibocsátási kereskedelmi rendszerét a lakóépületekre és a közlekedésre, ezzel párhuzamosan pedig azonnali kompenzációt vezetne be az alacsony jövedelmű háztartások számára.

A kibocsátáskereskedelmi rendszert az EU eddig csak az iparban alkalmazta, funkciójának kibővítése része lesz a bizottság által júniusban bemutatandó klímavédelmi csomagnak, amelyben a testület javaslatokat is közzétesz azzal kapcsolatban, hogy miként lehet a tagállamokban 2030-ra az uniós célszámoknak megfelelő 55 százalékos szén-dioxid csökkenést elérni – jelentette ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben.

Bár a tagállamoknak egyelőre nem sikerült megállapodásra jutniuk a főbb kérdésekben, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bizakodásának adott hangot, mondván: a vezetők megerősítették a klímavédelemmel összefüggő, nagyra törő közös céljaik melletti elkötelezettségüket, köztük, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinens legyen.

A csúcstalálkozó keddi munkanapjának másik témájával, a koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban Michel azt hangoztatta, hogy az EU óvatosan ugyan, de optimista lehet az oltakozásban elért eredményeknek köszönhetően, de óvatosságra intett a koronavírus változataival kapcsolatban.

Magyarország hónapokkal jár a többiek előtt

– hangsúlyozta Facebook-üzenetében Orbán Viktor, emlékeztetve arra, hogy a magyar lakosság már több mint fele megkapta a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, messze megelőzve a legtöbb EU-tagállamot.

Az európai uniós tagállamok vezetői kedden abban állapodtak meg, hogy az év végéig 100 millió dózis oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országok részére, egyben üdvözölték a múlt heti megállapodást az EU-n belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről.

Orbán Viktor miniszterelnök belga, svéd, szlovén és finn kollégájával beszélget Brüsszelben.

A csúcstalálkozó második napján téma volt a migráció kérdése is. – Az olaszok és a spanyolok napirendre vetették, hiszen ezrével érkeznek illegális migránsok az európai kontinensre – utalt Orbán Viktor arra, hogy az utóbbi hetekben Olaszország és Spanyolország is migrációs válsággal küszködött. – A jövő hónapban ezt kellő mélységben és a döntések reményében fogjuk kitárgyalni.

Persze Magyarország továbbra sem fogadja el, hogy mi vegyük át az illegálisan ide érkezett és beengedett migránsokat

– közölte Orbán Viktor.

Facebook/ Magyar Nemzet / MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ünnepel a Városligeti Műjégpálya

Szombaton ünnepli 152. születésnapját a Városligeti Műjégpálya. Az esemény egyfajta pótünnepség is lesz, mert a két esztendővel ezelőtti jubileumi emlékezés elmaradt a koronavírus-járvány miatt - tájékoztatta a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) az MTI-t.

Műsorok

A gyalázat napja

A Newsmax 42 perces dokumentumfilmje a Capitolium 2021. január 6-i ostromáról - Globál, szombat 23 óra, HírTV.

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!