2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Orbán Viktor Ursula von der Leyennel tárgyalt

Hír TV

2019. augusztus 1., csütörtök 12:22

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével. A vezetők tárgyaltak az ősszel megalakuló új uniós végrehajtó testület magyar biztosáról, az Európa előtt álló kihívásokról, így többek között a kontinenst sújtó illegális bevándorlásról, valamint a következő hétéves uniós költségvetésről is.

Ursula von der Leyen az elsők között fogadja a visegrádi négyek vezetőit. Szakértők szerint az új vezető két hét alatt több kedvező gesztust tett a V4-eknek és Közép-Európának, mint Jean-Claude Juncker az elmúlt öt évben.

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor találkozója egy hosszú tárgyalássorozat része: a bizottsági elnök az elmúlt két hétben már Párizsban, Berlinben, Varsóban, Zágrábban és Madridban is egyeztetett az intézményi kérdésekről, és Brüsszelben is fogadott vezetőket, például Andrej Babis cseh kormányfőt.

A magyar sajtó liberális része egyébként firtatta, hogy miért nem Von der Leyen jött Budapestre, de az Európai Bizottság úgy reagált az összeesküvés-elméletre: természetesen nincs idő rá, hogy az elnök a hivatalba lépéséig mindenhova ellátogasson. Von der Leyen egyébként holnap reggel már Rómába repül, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel tárgyaljon.

Hír TV / Magyar Nemzet