2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Orbán Viktor gratulált Japán új miniszterelnökének

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Szuga Josihide új japán kormányfőnek; ebben méltatta a stratégiai együttműködéssé fejlődött magyar-japán barátságot és budapesti látogatásra is meghívta az ázsiai ország vezetőjét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán.

  • Orbán Viktor gratulált Japán új miniszterelnökének

A korábbi miniszterelnök, Abe Sindzó augusztus 28-án jelentette be lemondását tisztségéről, romló egészségi állapotára hivatkozva.

Orbán Viktor az új kormányfőhöz címzett levelében azt írta: büszkeséggel tölti el, hogy "országaink hosszú múltra visszatekintő barátsága az elmúlt évek munkája nyomán egy átfogó és sikeres stratégiai együttműködéssé fejlődött". A magyar miniszterelnök nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok 150. évfordulója alkalmából rendezett közös ünneplés eseményein személyesen is részt vehetett Tokióban.

Kifejezte meggyőződését, hogy a jelenlegi globális kihívások ellenére minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló magyar-japán kapcsolatokat továbbfejlesszék.

"Örömömre szolgál, hogy az Ön személyében egy sokat látott, rátermett vezetővel dolgozhatok együtt, aki országa fejlesztése mellett a konzervatív értékek tisztelete iránt is elkötelezett" - írta Orbán Viktor Szuga Josihide miniszterelnöknek.

Hozzátette: nagy várakozással tekint a közös munka elé, és bízik abban, hogy "harminc év után újra Budapesten köszönthetjük Japán miniszterelnökét. Ezúton szeretném meghívni miniszterelnök urat egy hivatalos magyarországi látogatásra, mellyel új lendületet adhatunk a magyar-japán kapcsolatoknak" - fogalmazott Orbán Viktor.

Levele végén azt írta, őszintén kívánja, hogy a nehézségek ellenére Japán és Tokió kiváló házigazdája legyen az olimpiai játékoknak, és "sok japán és magyar sportsikert ünnepelhessünk 2021-ben".

 

Megválasztották Szuga Josihidét miniszterelnöknek Japánban

Szuga Josihidét választották meg szerdán kormányfőnek a japán parlament alsóházában, ahol a kormányzó Liberális Demokrata Pártnak (LDP) többsége van.

Szugára 314-en szavaztak a 462 fős alsóházban. Később a törvényhozás felsőháza is szavaz a kormányfői tisztségre jelölt személyről, de a voksolás kimenetele nem kétséges, hiszen az LDP-nek itt is többsége van.

A 71 éves Szuga a japán kormány kabinettitkáraként és szóvivőjeként dolgozott nyolc évig elődje, Abe Sindzó miniszterelnöksége idején. Abe, aki az ország történetében a leghosszabb ideig volt kormányfő, augusztus 28-án jelentette be lemondását, romló egészségi állapotára hivatkozva.

Szuga Josihide számos kihívás elé néz, többek között a koronavírus-járvány idején kell új életre keltenie az ország gazdaságát. Korábban azt mondta, politikájában abszolút elsőbbséget élvez majd a gazdaság beindítása, továbbá a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok megrendezéséhez is. További gond, hogy az ország lakossága gyorsan öregszik.

Az új miniszterelnök várhatóan folytatja elődje monetáris politikáját a kormányzati kiadások és reformok terén, diplomáciai tevékenységének középpontjában pedig az Egyesült Államok és Japán alkotta biztonsági szövetség áll majd. Szugának, akinek közvetlen diplomáciai tapasztalata elmarad elődjétől, meg kell birkóznia az Egyesült Államok és Kína közötti egyre nagyobb feszültséggel, továbbá kapcsolatot kell kiépítenie a november 3-ai amerikai elnökválasztás győztesével.

A japán sajtó tudni véli, hogy Szuga az új kormány felét még az előző kabinet tagjaiból választja, az átlagéletkor hatvan év lesz, a nők száma pedig csupán kettő.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!