2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Orbán Viktor és a V4-ek mindent elértek az uniós csúcson

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a visegrádi összefogás áttörő győzelmét hozta a mögöttünk hagyott uniós csúcs. Brüsszelben nemcsak a magyarokat és Magyarországot sértegető, korrupciós ügybe keveredett Manfred Webert sikerült megbuktatni, hanem az is eldőlt, hogy Soros György legfőbb szövetségeséből, Frans Timmermansból sem lesz bizottsági elnök. A csúcs másik látványos történése a V4-ek egységes, határozott és erős fellépése volt, amivel a visegrádi országok a magyar családok megélhetését nagyban veszélyeztető brüsszeli klímaterveket is megbuktatták. Bár az úgynevezett balliberális elemzők és az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben azt harsogták, hogy valójában a V4 nem is létezik, így semmilyen eredményt nem tud elérni, hazugságuk látványosan lelepleződött.

  • Orbán Viktor és a V4-ek mindent elértek az uniós csúcson

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. A kormányfő kiemelte, hogy jelentős lépéseket tettek. Magyarországon nagy támogatást kaptak, az 53 százalék példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs. Orbán Viktor ezért komoly vállalásokat is tett, azt mondta, hogy ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják.

A kormányfő azt mondta, hogyazt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak.Orbán Viktor ezt a két vállalást már teljesítette is, mert a most már leginkább csak ironikusan Spitzenkandidatnak, vagyis csúcsjelöltnek nevezett Weber és Timmermans elbukott. Saját országaik vezetői (Merkel és a holland Rutte) sokatmondóan tértek ki az esélyeikre vonatkozó kérdések elől, míg a többség világossá tette, az Európai Bizottság élére náluk komolyabb jelöltek kellenek.

 Orbán Viktor és a visegrádi négyek álláspontjának a sikerét hozta az uniós csúcs
FORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/SZECSŐDI BALÁZS

 

Óriási sikert értek el a visegrádiak

A miniszterelnök szavait egyértelműen alátámasztja az, hogy a mostani uniós csúcson nagy sikert ért el Magyarország, és a velünk szövetséges visegrádi országok is. Az elmúlt hetekben világosan kiderült, hogy sem Webernek, sem Timmermansnak nincsen jelentős támogatottsága térségünkben, sem a politikai eliten belül, sem a választók között. Kettejük alkalmatlansága miatt a mostani uniós csúcson a csúcsjelölti rendszer gyakorlatilag meg is bukott.

Ami nem véletlen:az Európai Parlament ugyanis durván túlterjeszkedett hatáskörén, amikor néhány, a brüsszeli buborékban élő tagjának mérhetetlen és nevetséges hatalmi ambíciója miatt az uniós alapszerződéssel szembemenve el akarta venni az Európai Tanácstól (a miniszterelnököktől) a Bizottság elnökének jelölési jogát.

Bár az EP-választás után több hazai balliberális elemző és politikus azt a vágyvezérelt szólamot harsogta, hogy a V4-eknek nincsen jelentős súlya az unión belül, ráadásul nem is egységesek, most alaposan rájuk cáfolt az uniós csúcs eredménye.

Mindenféle külső bomlasztási kísérlettel szemben a V4-ek egységesen sorakoztak a brüsszeli tervekkel szemben,és nem hagyták, hogy ránk erőltessék Manfred Webert, vagy éppen Soros György egyik leghűségesebb szövetségesét, Frans Timmermanst.  

Weber vérig sértette Magyarországot

Manfred Webert többek között azért sem lehetett támogatni, mert a szélkakasként viselkedő néppárti frakcióvezető tele volt korrupciós ügyekkel, kampánya során vérig sértette Magyarországot, és áttételesen azokat az országokat is, akik a mi szövetségeseink. Weber egyrészt márciusban kijelentette, hogy a magyar kormánypártok szavazataival nem akar bizottsági elnök lenni. Másrészt tavaly decemberben azt mondta, hogyszeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a 7-es cikkelyes szavazáson Magyarország ellen szavaztam. Nem a Fidesz, nem Orbán Viktor ellen, hanem az egész ország ellen!Egy ilyen helyzetben a magyar kormány számára nem volt más út, mint hogy megvonja a támogatását Webertől.

A néppárti Spitzenkandidat szavai egyénként óriási hisztériát váltottak ki a magyarellenes képviselők között.

Weber ugyanis váratlanul őszinte beismerésével leleplezte, hogy az EP tagjai (köztük a magyar ellenzék képviselői) pontosan tudták, hogy a Soros-Sargentini jelentés megszavazásával egész Magyarországot, a magyarokat ítélik el, nem pedig a kormányt.

 Weber az EP-választási kampányban folyamatosan gyalázta Magyarországot
FORRÁS: MTI/EPA/ROBERT GHEMENT

 

„Orbán Viktornak ismét igaza volt”

Az egyetlen helyes döntés volt, hogy a magyar kormányfő nemzeti kötelezettséget teljesített, miután Manfred Weber megsértette a magyarokat azzal, hogy kijelentette, nem akar a támogatásukkal EB-elnök lenni – minderről már Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt. 

Az a helyzet, hogy Orbán Viktornak ismét igaza volt 

– jelentette ki Törcsi Péter a Pesti Srácoknak.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója arról is beszélt, hogya V4-ek szerepe az EP-választások után jelentősen felértékelődött, hiszen egységesen mozognak a döntések meghozatalában, és úgy tűnik, a dél-európaiak is hajlandóak a visegrádi országokkal együttműködni a német bizottsági elnök megválasztása ellenében.

Weber trükkjével 400 ezer eurót tett zsebre

Még az EP-választási kampányban derítette ki a V4NA nemzetközi hírügynökség, hogy a szavakban a korrupció ellen küzdő Manfred Weber az elmúlt években trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot.

Ugyanis minden egyes hónapban havi 4332 eurót, azaz hozzávetőleg 1 millió 400 ezer forintot kapnak  az Európai Parlament képviselői általános költségtérítésként, az iránymutatás szerint elsősorban egy hivatalos iroda fenntartására. Elszámolniuk nem kell, számlákat nem kérnek tőlük, Weber ebben a joghézagban látta meg a nagy lehetőséget. 

Az ügyeskedő néppárti politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy ez az összeg is nála maradhasson. Egy apró, alsó-bajorországi falucskában, Wildenbergben áll a háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga tarthassa meg azt a pénzt is, amit irodabérlésre kellene fordítania. 2004-től 15 év, azaz 180 hónap alatt – ha csak a 4332 euró felét számítjuk megspórolt bérleti költségként – száznyolcvanszor 2150 eurót, forintra átszámítva közel 125 milliót sikerült zsebre vágnia.

 Manfred Weber „irodája”
FORRÁS: V4NA

 

A tolmácsköltséget is megspórolta Weber

Az EPP csúcsjelöltjéről az is kiderült, a profi tolmácsok költségét is megspórolta. Választási honlapján (Manfredweber.eu) az Európai Unió összes nyelvére lefordították a propagandaszövegeket, de hogy spóroljanak néhány ezer eurót, valamiféle primitív fordítóprogramot használtak. Például már a nyitóoldalon így sikerült a magyar fordítás: 

Vissza akarom hozni Európát az embereknek! Olyan Európát akarok, ahol minden ország népe egy jobb jövőt alkot.

 Meglehetősen furcsa trükköket mutat be Manfred Weber
FORRÁS: ORIGO

 

És ha valaki azt hinné, hogy csak a magyarokat nem tiszteli Manfred Weber, az téved, mert hasonló hibákat lehet találni más nyelveken is. A V4NA közölt néhány szlovák példát is.

Nem kell többet fizetnie a magyar családoknak

Weber és Timmermans megbuktatásán kívül az uniós csúcs másik nagy sikere az volt Magyarország és a V4-ek részéről, hogy megvétózták a tervezett uniós klímavédelmi terveket. Abban az esetben, ha térségünk kormányfői nem emelik fel szavukat a brüsszeli tervekkel szemben, akkor néhány éven belül akár 40 százalékkal is emelkedtek volna a magyar családok rezsiköltségei. Mindezzel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk. 

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!