2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Orbán videóban üzent a macedón tüntetőknek

Hír TV

2018. június 3., vasárnap 12:46, frissítve: vasárnap 13:20

Több tízezren tüntettek Macedóniában a kormány ellen, amiért az megváltoztatná az ország nevét, hogy rendezze kapcsolatát Görögországgal. A jobboldali ellenzék rendezvényén Orbán Viktor videóüzenetét is levetítették. A magyar kormányfő támogatásáról biztosította az ellenzék vezetőjét.

Karneválnak beillő tüntetést rendezett a macedón fővárosban a jobboldali ellenzék. Szkopjében több tízezren tiltakoztak Macedónia nevének megváltoztatása ellen.

„Egységesen érkeztünk ide, hogy megőrizzük az ükapáink idejéből származó nevet, a Macedón Köztársaságot. Macedón Köztársaság, semmilyen más nevet nem fogadunk el” – hangoztatta egy ellenzéki demonstráló.

A tüntetők elfogadhatatlannak tartják, hogy a macedón kormány hajlandó lenne a görögökkel együttműködve megváltoztatni az ország nevét, hogy végre rendezze kapcsolatát a szomszédos állammal.

Görögország attól tart, hogy Macedónia a névvel együtt az országgal szomszédos, hasonló nevű görög területre is igényt tart majd, ezért Athén hivatalosan sosem fogadta el ezt az országnevet, a névvita miatt pedig befagyott a macedón EU- és NATO-integráció folyamata.

A görögökkel kötött egyezség már nagyon közel van, és most az a legvalószínűbb, hogy Macedónia új neve Észak-Macedónia lesz. A jobboldali ellenzék szerint a szociáldemokrata kormány a névváltoztatással helyrehozhatatlan károkat okoz Macedóniának, ezért a kabinetnek mennie kell és egy éven belül előre hozott választásokat kell tartani.

„Csatlakozzatok hozzám, de én ezt szerényen kérem, nem úgy, mint a miniszterelnök, aki azt kiabálja, hogy csatlakozzatok hozzá, miközben amit ajánl, az a névváltoztatás és a kapituláció. Én azért kérem, hogy csatlakozzatok hozzám, mert egy vagyok közületek” – emelte ki Hrisztian Mickovszki, a macedón ellenzék vezetője a tömeg előtt tartott beszédében.

A tüntetésen levetítették Orbán Viktor videóüzenetét is. A magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította a jobboldali pártszövetséget, amely a menekültválság idején kormányozta Macedóniát. Úgy fogalmazott: a macedón kabinetnek 2015-ben „megvolt a bátorsága, a bölcsessége és az ereje ahhoz, hogy megvédje a macedónokat, a magyarokat, és ezáltal az európaiakat, és ezt soha nem szabad elfelejteni”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!