2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán pénzt akart az uniótól, de hoppon maradt

2017. október 9., hétfő 22:35, frissítve: kedd 00:42

A magyar kormány bármikor kaphat pluszforrást határvédelemre, de nem úgy, hogy utólag elküld egy számlát – közölte az Európai Bizottság Orbán Viktor augusztusi levelére válaszul. A miniszterelnök a kerítésépítést fizettetné ki Brüsszellel, de az uniós szervezet csak a menekültek ellátására adna pénzt, az elriasztásukra nem. A magyar hatóságoktól egyébként 2015 óta mintegy kétezren kaptak menekült- vagy oltalmazotti státust.

Orbán Viktor augusztus végén levélben kért pénzt az Európai Bizottság elnökétől. A miniszterelnök a kerítésépítést fizettetné ki Brüsszellel, határvédelmi kiadások címén. A kormány 440 millió eurót szeretett volna, Jean-Claude Juncker viszont emlékeztetett, hogy a rendszer nem így működik. Határvédelemre folyamatosan elérhetők pluszforrások, a kormány most is szerezhet ilyen támogatást, csak kérvényeznie kell, utólag viszont nem lehet csak úgy számlát benyújtani.

„Az Európai Bizottság már eddig is jelentős mértékben hozzájárult a migrációval kapcsolatos kiadásokhoz és a határvédelem költségeihez Magyarország számára. Amennyiben újabb kérelem érkezik, a bizottság örömmel megvizsgálja, de eddig ilyet nem kaptunk” – közölte Natasha Bertaud, a testület szóvivője.

A magyar kormányzattal ellentétben a szerb kabinet kért és kapott is uniós segítséget. Most 1,2 milliárd forint értékű rendkívüli segélyt kapnak.

„4 millió euró pénzügyi segítséget nyújtunk a Szerbiában rekedt menedékkérők számára. Ez az összeg hozzájárul az élelmiszer-ellátáshoz, és elősegíti a leginkább rászorulók védelmét, különösen tél előtt. Támogatjuk az oktatási tevékenységet is. 2015 óta az EU a legnagyobb adományozó a sürgősségi segélyek terén Szerbiában” – mondta el Margaritisz Szkinasz, az Európai Bizottság szóvivője.

Az elmúlt több mint két évben ezzel már 80 millió euró uniós segítség érkezett Szerbiába. A pénzt nem a menekültek távoltartására és elriasztására, hanem az életkörülményeik javítására költik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!