2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Orbán: Hiszünk az unió egységében

Hír TV

2017. december 14., csütörtök 16:54, frissítve: csütörtök 20:04

Míg párttársai Budapesten ekézték a brüsszeli politikát, Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökével tárgyalt. A visegrádi országokkal közös tanácskozáson eldöntötték, hogy 11 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatják a líbiai határvédelmet.

Brüsszeli minicsúcsra érkeznek a visegrádi négyek vezetői. A tanácskozáson az uniós migrációs politika kérdéseit tekintették át, az értekezleten részt vett a menekülthullám egyik leginkább érintett államának kormányfője, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A négy állam úgy döntött, hogy 35 millió euróval, átszámítva 11 milliárd forinttal támogatnak egy líbiai határvédelmi programot, amelyet az olasz hatóságok vezetnek az Európai Unió együttműködésével. Orbán Viktor miniszterelnök és a visegrádi országok szerint is a külső határok védelmének biztosításával lehet hatékonyan kezelni az Európára nehezedő migrációs nyomást.

A visegrádi négyek készek összerakni ezt a pénzügyi forrást, és ha szükséges, készek vagyunk részt venni ennek a hatékony menedzselésében is. Azért tettünk így, mert hiszünk az Európai Unió egységében, és azért, mert ez az egyik része az Európai Unió migrációs politikájának, amely eddig működött. Vagyis, hogy megvédjük a külső határainkat, és ugyanakkor harcoljunk a kiváltó okok ellen. A migrációs politikának ez a része működött és jól működött a helyszínen – nyilatkozta az Orbán Viktor.

A tanácskozás után az Európai Bizottság elnöke azt mondta, erősíteni kell a visegrádi országokkal való együttműködést, hogy a megbeszéléseken tisztázhassák és elkerülhessék az esetleges félreértéseket.

Azonban Viktorral és kollégáival, de elsősorban jó barátommal, Viktorral nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki. Ma boldog vagyok az eredményeknek köszönhetően. A felajánlása annak bizonyítéka, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak menekültkérdésben, és kiállnak Olaszország és más országok mellett – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az uniós tagállamok még az októberi uniós csúcson döntöttek arról, hogy nagyobb összeggel csökkentik az Afrikának nyújtandó támogatási alap hiányát, ehhez járultak most hozzá a visegrádi országok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!