2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Orbán feltételeket szabott Merkelnek

Hír TV

2018. július 4., szerda 20:11, frissítve: csütörtök 10:41

Feltételhez köti a Németországgal kötendő kétoldalú menekültügyi egyezményt Orbán Viktor, aki kora délután érkezett meg Berlinbe. A Bild című lapnak a kormányfő azt mondta: először Németországnak és Ausztriának, majd Ausztriának és Magyarországnak kell egyeztetnie, csak ezután következhet a magyar–német tárgyalás. A miniszterelnök csütörtökön találkozik a német kancellárral.

Katonai tiszteletadás fogadta Orbán Viktort Berlinben. Erről a miniszterelnök Facebook-oldalán számolt be. A kormányfő először Wolfgang Schauble-val, a Bundestag elnökével találkozott, majd a bajor Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió elnökével, a német szövetségi belügyminiszterrel. Elsősorban a migrációról tárgyaltak.

Orbán közölte: Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de bármikor készen áll segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba. A kormányfő hangsúlyozta, a magyar álláspont 2015 óta kezdetektől fogva ugyanaz – a balkáni útvonalon egyetlen menedékkérő sem Magyarországon lépett először az unió területére.

Berlini útja előtt, Orbán telefonon egyeztetett az osztrák kancellárral, akinek azt mondta, a magyar kormány semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt menekültkérdésben addig, amíg Berlin és Bécs meg nem egyezik.

Orbán Viktor épp a menekültügyi rendszer miatti kormányválság kellős közepén érkezett Berlinbe. A német uniópártok, a CDU és a CSU arról állapodott meg hétfőn, hogy szigorítják a határellenőrzéseket, és tranzitzónákat hoznak létre. A kormánykoalíció harmadik tagja, a szociáldemokraták azonban ezt csak akkor támogatják, ha a tranzitzónák nyitottak lesznek.

Angela Merkel német kancellár a parlament plenáris ülésén érvelt reformterveik mellett.

– A tranzitközpontok korlátozott jogkörűek, mert az alkotmányunk szerint csak maximum 48 órára korlátozhatjuk egy személy szabadságát. Ez azt jelenti, hogy ezen az időn belül, a következő nap végéig be kell fejezni az átszállítást a másik országba – nyilatkozta az ARD tv-csatornának Angela Merkel.
– Kancellár asszony, mondhatjuk, hogy ez az egyezség, ahogy nevezik, azt jelenti, hogy a kancellár, aki üdvözölte a menekülteket, most végül azzá vált, aki elutasítja őket?
– Nem. Határozottan nem. Jelenleg azon dolgozunk, hogy válaszolunk Európán belül, és azt mondjuk, hogy aki menekültkérelemért folyamodik, az nem választhatja ki, melyik országban lakik majd. De a frontvonalon élő államokat nem lehet magukra hagyni, ez ennek a része, és ezért olyan fontos a szétosztás, Németország mindig szolidaritást mutatott.

Az ellenzék szerint Németország lényegében határzárat vezet be az osztrák határon és ezzel elkezdte a schengeni rendszer lebontását. Az ellenzéki zöldek egyik vezetője szerint ezzel Merkel lényegében behódolt Orbán Viktornak.

„Az az ember szomorú benyomása, hogy a CSU döntött az irányról, és rosszul döntöttek, ha egyszer azt látjuk, hogy Orbán Viktorral kell egyeztetnünk, aki egy rendőrállamot épít és próbálja rákényszeríteni az akaratát másokra. Pedig ennek semmi köze sincs a szabadsághoz, csak egy autoriter rezsim megerősítéséhez” – mondta Anton Hofreiter, a Zöldek frakcióvezetője.

A német kormánykoalíció tagjai csütörtökön egyeznek meg a végleges reformtervekről, miután Angela Merkel Orbán Viktort is fogadta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!