2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Orbán: Elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata

Hír TV

2018. február 20., kedd 08:50

A magyar kormányfő szerint elfogadhatatlan az Európai Unió új migrációs javaslata, mert annak középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés áll. Orbán Viktor Szófiában az unió soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjének átadta az európai migráció megoldását célzó magyar javaslatot, amely a külső európai határvédelmet erősítené meg. Ebben Magyarország számít Bulgáriára is.

Migrációellenes harcához gyűjtene európai szövetségeseket Orbán Viktor, ez volt a magyar miniszterelnök fő célja hétfői bulgáriai látogatásán is, ahol az EU soros elnökségét ellátó ország vezetőjével egyeztetett. A kormányfő magával vitte az európai migráció megoldását célzó magyar javaslatot is, amely a külső európai határvédelmet erősítené meg. Ebben Magyarország számít Bulgáriára is.

– Ennek az a lényege, hogy az unió végre ne az elosztást, a relokációt, a szétosztást helyezze a gondolkodása középpontjába, hanem a határvédelmet. Nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a külső határaink légmentes védelmét – fogalmazott Orbán Viktor.

A vendéglátó Bojko Boriszov bolgár kormányfő jelezte, nyitott Orbán javaslatára.

– Amikor már biztos, hogy a határok jól védettek és biztonságosak, amikor a háború elől menekülő emberek biztonságban vannak a hot spotnak nevezett területeken, és amikor lehet, visszatérnek a hazájukba, hogy újraépítsék azt, akkor tárgyalhatunk az elosztásról – mondta a bolgár miniszterelnök.

Orbán szerint a visegrádi országok, Szlovákia, Csehország és főként Lengyelország már a magyarok oldalán állnak; és azt reméli, hogy a március 4-i olasz választásokon a Silvio Berlusconi-féle jobboldali pártszövetség nyer, erősítve a nacionalista szövetséget. Ausztriával kapcsolatban pedig hazafias fordulatról beszél. Szófiába utazott az osztrák kancellár is, a tárgyalások kedden Sebastian Kurz részvételével folytatódnak.

Az Európai Unió kötelező migránselosztási kvótáit mindhárom ország ellenzi – jelentős különbség azonban, hogy míg Magyarország egyetlen menekültet sem vett át Görögországtól vagy Olaszországtól, addig Bécs 29, Szófia pedig 60 migránst fogadott be a válság által legsúlyosabban érintett uniós államokból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!