2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Orbán Balázs: Visszaigazolták az uniós hatóságok a migránskaravánok létét

Hír TV

2019. április 4., csütörtök 20:55

Valós a veszélye annak, hogy a görögországi thesszaloniki menekülttáborban feltorlódott menekültek útnak indulnak, erről nemzetbiztonsági és uniós előrejelzések is vannak - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: a fizikai és jogi határzár elégséges, további intézkedéseket a kormány nem tervez. Orbán Balázs ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy Görögország meg tudja fékezni a migránskaravánt.

2015 óta ugyanaz a lemez szól az ellenzék részéről. A migrációs válság kitörése óta az a narratívájuk, hogy a migráció nem valódi probléma, már nem is jönnek emberek, akik mégis jönnek, azokat pedig a magyar kormány küldi Európába - reagált Orbán Balázs Földi-Kovács Andrea kérdésére. 

Aztán szép lassan kiderül, hogy a valóság az ellenzéki interpretációtól nem is állhatna távolabb – jegyezte meg.

Valóban jönnek az emberek, valóban óriási a migrációs nyomás. Valóban azok, akik jönnek és amilyen összetételben jönnek, az komoly problémát jelent az országra és Európára nézve is kulturális, gazdasági és közbiztonsági szempontból is – fejtette ki.

A veszély valós, a migrációs nyomás Európa déli és keleti szomszédságából nagyon magas.

Törökországban több mint 4 millió, Görögországban pedig több mint 70 ezer ember tartózkodik - hangsúlyozta az államtitkár.

A migránskaraván, mint műfaj, egy létező műfaj – rögzítette.

2015-ben is ilyen mintázatok alapján jöttek az emberek Európába, és az Amerikai Egyesült Államokba is ilyen módon, a közösségi médián keresztül szervezett, úgynevezett humanitárius szervezetek által megtámogatva érkeztek tömegek azért, hogy lebontsák a határvédelmi intézkedéseket – fogalmazott.

Elindult a szervezkedés Törökországban és Görögországban is. Ezt a magyar és az európai uniós hatóságok is visszaigazolták és az erről szóló híreket megerősítette a sajtó - közölte. 

Az a kérdés, hogy ezeket a szerveződéseket, hogyan lehet leállítani és kontroll alá helyezni ezeket a folyamatokat. Nyilvánvalóan a karavánok nem járhatnak sikerrel, mert hiszen azok alapvetően kérdőjelezik meg az elmúlt időszak határvédelmi intézkedéseit.

Hír TV